Senátor Fischer vysvětlil: Potrestáním válečných zločinců pomůžeme i Rusku

30.03.2023 18:30 | Ze sítí

Senátor Pavel Fischer, předseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, prohlásil, že vyšetřování válečných zločinů Ruska při konfliktu na Ukrajině je vlastně pomocí pro obě země. „Je to pomoc nejenom Ukrajině, je to i pomoc samotnému Rusku, aby nemělo v čele v budoucnosti válečné zločince,“ uvedl Fischer, který podpořil vyslání patnácti českých specialistů, kteří by válečné zločiny na místě vyšetřovali.

Senátor Fischer vysvětlil: Potrestáním válečných zločinců pomůžeme i Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Fischer ve svém projevu na plénu Senátu představil doporučení výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost, aby se čeští zástupci účastnili mise v Nigeru a také aby se připojili k vyšetřování, které provádí Mezinárodní trestní soud v souvislosti s ruskou agresí proti Ukrajině.

„V případě Sahelu nás zajímalo, jaké ponaučení nebo jaké závěry si Ministerstvo obrany odnáší z toho dosavadního působení našich sil v operacích, které probíhaly na území několika států včetně na prvním místě Mali. A zajímalo nás, proč právě Niger? Tak dovolte mi, abych vás krátce jenom seznámil s průběhem diskuse a také upozornil na některé zajímavé momenty z rozpravy týkající se toho vyšetřování válečných zločinů,“ řekl Fischer na úvod.

Mise ve státech Sahelu jsou podle něj klíčové i pro další bezpečnost Evropy a samotné České republiky, a proto by se čeští vojáci měli těchto akcí účastnit. „V případě Sahelu, tedy Nigeru, mluvíme o rozsáhlých územích, ve kterých státy ztrácejí svoji schopnost, autoritu hlídat a zabezpečovat základní funkce státního uspořádání jako takového. Hranice států přestávají mít význam, nikdo je nedokáže hlídat. Ke slovu přichází migrace, ozbrojený zločin, obchodování s lidmi a obrovské nebezpečí, které z toho plyne pro státy Magrebu – mohli bychom mluvil například o Tunisku a o dalších. A také pro celé Středomoří, a tudíž i pro Evropu,“ vysvětloval Fischer.

Podle něj evropská bezpečnost vyžaduje, aby její síly byly v Africe přítomné a pomáhaly tam nejen vojensky, ale i politicky. „Abychom vůbec tušili, co se na tomto kontinentu v rozsáhlých územích, které daleko překračují naši běžnou skutečnost, vůbec děje,“ dodal Fischer.

Důležité je to podle něj také kvůli tomu, že v Africe stále více působí vlivy Číny a Ruska, konkrétně Wagnerovy skupiny. „Do toho se vlamuje působení celé řady mocností. Čínské lidové republiky na prvním místě a Ruské federace na druhém. Jak známo, tak právě Wagnerova skupina, neslavně proslulá nějakými děsivými zločiny, válečnými zločiny na území Ukrajiny, právě v řadě afrických států dneska působí a vytlačuje každého, kdo by tam chtěl v souladu s mezinárodním právem se závazky státu působit. I to je také jeden z důvodů, proč naši vojáci už nepůsobí na území Mali v současné době,“ upozornil Fischer na další možná nebezpečí.

Na území Sahelu by podle Fischera bez přítomnosti západních vojáků a politických tlaků nadále rostl vliv islamismu, který je pro Západ trvalým nebezpečím. „To, co jsme viděli například na území v Afghánistánu v minulosti, že se tady vytváří politický islamismus, který neváhá sáhnout k těm největším hrozbám vůči našim zemím, tak to vidíme dneska v Sahelu. Jako kdyby se v tomto regionu koncentrovala islamistická internacionála, když to řeknu s nadsázkou, která plánuje, jak ohrožovat nejenom naše občany, naše podniky nebo naše hospodářské zájmy, ale také naše zájmy politické a především naši bezpečnost. I proto je tak důležité, abychom v tomto smyslu působili tam, kde nás státy pozvou,“ vyložil senátorům, proč by se Češi měli podílet na misi v Nigeru.

Poté se již Fischer věnoval tématu války na Ukrajině a vysvětlil, proč by měla Česká republika vyslat své zástupce v rámci vyšetřování válečných zločinů, které provádí Mezinárodní trestní soud. „Způsob, jakým se Rusko postavilo k mezinárodním závazkům, kde i svoje vlastní závazky naprosto pošlapalo, a nemluvě ani o mezinárodním právu, je tak do nebe volající, že je potřeba Ukrajině pomoci. Pomoci obnovit autoritu vlády práva, pomoci dát občanům naději na spravedlnost. I proto je tak důležité, aby právě naši mohli působit na Ukrajině při vyšetřování těch nejhorších zločinů,“ prohlásil Fischer.

Vyšetření válečných zločinů a potrestání viníků navíc podle něj pomůže nejen Ukrajině, ale i samotnému Rusku. „Je to totiž dokonce pomoc nejenom Ukrajině, je to i pomoc samotnému Rusku, aby nemělo na svém čele v budoucnosti válečné zločince, protože mírová budoucnost pro Rusko přece vychází také z toho, že pojmenujeme problém. A že budeme volat ty zodpovědné k tomu, aby se zodpovídali před nezávislým soudem. A k tomu přesně slouží vyslání našich specialistů na Ukrajinu, o kterém dnes jednáme,“ pokračoval Fischer s tím, že by se mělo jednat o dvouletou misi pro patnáct osob.

„Jedině tehdy, když ztotožníme místo činu, oběť, okolnosti, za kterých byla zavražděna, vražednou zbraň nebo stopy vedoucí k pachatelům, jedině tehdy můžeme Ukrajině a vůbec Evropě pomoci k nastolení autority mezinárodního práva. A za oběti se postavit,“ dodal předseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na místě by bylo potrestání všech válečných zločinů, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 31.03.2023 2:16:34
Začít po pořádku - USA, Ukrajina, Rusko, ...

|  5 |  0

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …