Senátor: Stát dělá z lidí debily a ministr TOP 09 chce diktaturu

26.09.2012 11:53

V souvislosti se zavedením prohibice ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 šokoval prohlášením, že by si přál stálé a tvrdé restrikce pro kuřáky a konzumenty alkoholu, jenže mu to prý nedovoluje ústava. Senátor Petr Pakosta ho za to v komentáři pro ParlamentníListy.cz tvrdě zkritizoval.

Senátor: Stát dělá z lidí debily a ministr TOP 09 chce diktaturu
Foto: senat.cz
Popisek: Bývalý senátor Petr Pakosta

„Jak si lze vysvětlit úvahy a výroky typu, že lidé musí žít zdravěji a když si to neuvědomí sami, bude je k tomu muset motivovat (rozuměj donutit) stát? Z jedné strany sice bývalý uznávaný ředitel královéhradecké nemocnice říká, že se bude snažit situaci co nejrychleji vyřešit a restriktivní opatření, které nás přibližují zpátky k autoritářskému státu, zmírnit, jinde se naopak nebojí prohlásit, že alespoň částečná prohibice by Čechům trvale prospěla, neboť podle něho příliš holdují alkoholu,“ píše Pakosta pro ParlamentníListy.cz.

Celý komentář senátora Pakosty napsaný exkluzivně pro PL.cz čtěte ZDE

I kdybychom podle něho byli ten „nejvychlastanější“ národ světa, stát nemá žádné právo za své občany rozhodovat, co smí a co nesmí pít a jíst. Takhle se vláda svobodné země nechová a chovat nesmí. Pokud ano, ať prý zváží přejmenování státu kupříkladu na Českou socialistickou republiku.

V nedávném rozhovoru pro jeden z deníků, píše senátor, se ministr Heger vyslovil, že ho napadá celá řada opatření, která by vyřešila nedostatek financí v oblasti zdravotnictví.

SLEDUJEME Prohibice

„Nemůže je však realizovat, protože jsou na hranici (či za hranicí) naší ústavy (!). Ano, čtete správně, ministr naší země, která se v roce 1989 hrdě zbavila diktatury, si třiadvacet let poté stýská, že nemůže dostatečně omezit kuřáky, konzumenty alkoholu a „nezdravých“ jídel, protože je to protiústavní!“ naštval se Pakosta.

Jedna věc je stanovisko ministra za TOP 09, mnohem horší je pak absence kritických reakcí původně konzervativních a pravicových občanských demokratů. „A co v takové situaci dělá vedení ODS, která má v programu od svého založení obranu občanských svobod, malého státu a nízkých daní? Mlčí. Její předseda ještě přizvukuje. Nejeden právní expert se přitom vyjádřil, že prohibice je protiústavní, a lidé ji proto nemusí dodržovat, u soudu by prý vyhráli,“ zmínil senátor v textu psaném pro server ParlamentníchListů.cz.

Argumenty, proč je prohibice nesmyslná, sice podle Pakosty zaznívají často, přesto se cítí povinován některé z nich zopakovat: „Známe příklady z historie, kdy ve Spojených státech kvůli dlouhodobé prohibici obrovsky vybujela mafie, a černý trh se rozrostl do kolosálních rozměrů.“

Prohibice škodí ekonomice, svobodě a ohrožuje pracovní místa

„Riziko nákupu některých typů alkoholických nápojů od prvních úmrtí po otravě metanolem znají všichni, pokud nespolehlivým a nejlevnějším značkám holdují i nadále, je to jejich problém a zákaz legálního alkoholu jim nepomůže,“ je přesvědčen.

Prohibicí podle Pakostových slov dělá stát ze svých občanů nesvéprávné debily, kteří nejsou schopni rozhodovat sami o sobě, škodí české ekonomice, poctivým podnikatelům a v neposlední řadě ohrožuje tisíce pracovních míst.

„Zároveň tím stát přiznává, že je líný vymýšlet a realizovat rozumná a účinná opatření, nezasahující do naší svobody. Prohibice trvá už třináct dnů, otravy přesto pokračují a černý trh se raduje,“ podotýká.

Skutečnost, že tyto Hegerovy kroky nikterak výrazně nekritizují významní členové koaliční ODS, je pro senátora Pakostu potvrzením, že tuto stranu, na jejímž založení se před dvaceti lety podílel, počátkem letošního roku opustil oprávněně. „Je pro mě smutným paradoxem, že obhajoba původních myšlenek a programu Občanské demokratické strany je realizovatelná až tehdy, kdy z této strany vystoupíte,“ uzavřel komentář pro redakci ParlametnníchListů.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…