Senátor Sulovský: Upřímně řečeno, jsem naivní

24.11.2014 10:34

Preferenční hlasy vynesly Leopolda Sulovského (hnutí Ostravak) z osmého místa kandidátky na první místo. V radě města ale hnutí Ostravak nezasedne. Naši redakci zajímalo nejen to, jak hodnotí výsledky voleb, ale především jsme hovořili o jeho práci v Senátu. Co se mu za dobu jeho působení povedlo a na čem aktuálně pracuje? Zajímalo nás i to, proč za dva roky nepředložil žádný návrh zákona, a řeč přišla i na strategii podpory sportu v Česku, kterému se sám aktivně věnuje. Je dokonce prvním Čechem, který vystoupil na Mount Everest.

Senátor Sulovský: Upřímně řečeno, jsem naivní
Foto: red
Popisek: Leopold Sulovský, horolezec a kandidát do Senátu

Ačkoliv jste v komunálních volbách kandidoval až jako osmý, získal jste největší počet preferenčních hlasů. Co podle vás stojí za tímto úspěchem?

Myslím si, že by tato otázka měla být směrována spíše na někoho jiného. Snad možná proto, že moji činnost neprovázejí žádné aféry.

Povolební vyjednávání o koalici v Ostravě provázelo plno vášní a zvratů. Nejdříve to vypadalo, že do vedení moravskoslezské metropole usedne hnutí Ostravak s ČSSD a komunisty. Úspěšné ANO mělo skončit v opozici. Nakonec je ale vše jinak - hnutí ANO, sociální demokracie a KDU-ČSL uzavřely počátkem listopadu koalici a primátorem se tak stal lídr ANO Tomáš Macura. Co vy na to? Je pro vás osobně výsledek povolebních vyjednávání zklamáním?

Upřímně řečeno jsem naivní, protože jsem si myslel, že občané výrazněji ohodnotí naše čtyřleté působení ve vedení obce, kde se nám podařilo nastartovat mnoho pozitivního. Ale jinak, obhájili jsme volební výsledek minulých voleb jak na magistrátu, tak i na obci Moravská Ostrava a Přívoz a mimo to máme své zastupitele ve dvanácti obvodech statutárního města Ostravy.

Jste nejen komunální politik Moravské Ostravy a Přívozu, od roku 2012 jste ale také senátorem. Jak byste hodnotil první třetinu svého funkčního období? Co konkrétně se vám povedlo či naopak nepovedlo?

Po zvolení senátorem za obvod 71 - Ostrava město jsem se stal členem a později místopředsedou klubu Starostové a Ostravak. Zároveň jsem se stal členem výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Nyní jsem nově i místopředsedou imunitního a mandátního výboru. Ve svém obvodě jsem vybudoval a zprovoznil kancelář senátora se stanovenou dobou pro komunikaci s občany. Zaměstnávám kvalifikovaného asistenta a poradce. Každé plénum, výbory a kluby jsou vždy do detailu připraveny v dostatečném časovém předstihu, tak aby bylo možné včas diskutovat o případných návrzích změn.

Pro zviditelňování regionu jsem navrhl pana Konkolského na stříbrnou medaili Senátu a paní Rosenbergerovou na titul Žena regionu. Na půdě Senátu organizuji už druhou výstavu. Podařilo se mi zorganizovat výjezdní zasedání VHZD v ostravském regionu.

Na čem aktuálně v Senátu pracujete?

Kromě běžných činností a práce ve výborech a klubu se zabývám se skupinou odborníků z VŠB na vypracování nového zákona týkajícího se fotovoltaiky. Problematika je ovšem natolik složitá a náročná, že to bude vyžadovat ještě dost času.

Jak vysvětlíte, že ze statistik Senátu nejste za dva roky navrhovatel žádného zákona?

Nemyslím si, že je za každou cenu nutné v nejkratším čase podat co nejvíce zákonů. Několik příkladů by tu v okolí bylo. Senát především pracuje na korekcích zákonů přicházejících z dolní komory a snaží se o co nejlepší výsledek. Ale i tato spolupráce není vždy na požadované úrovni.

Aktivně se věnujete sportu. V 90. letech jste patřil do evropské horolezecké špičky a účastnil jste se několika mezinárodních expedic. Na svém kontě máte i řadu prvovýstupů a jste dokonce prvním Čechem, který vystoupil na Mount Everest. Jaký to byl pro vás pocit? A co vás k horolezectví přivedlo?

K horolezectví mne přivedl starší bratr v mých patnácti letech. Pocity, jež z toho mám, zná určitě každý, komu se povede dosáhnout maximálního úspěchu v oboru, kterým se zabývá.

Snažíte se o podporu sportu nějakým způsobem zasadit i z pozice senátora?

Už mnoho let pracuji ve sportovních komisích na obvodě a magistrátu, kde se snažíme nacházet prostředky pro všechny smysluplné projekty. Pozice senátora mi samozřejmě pomáhá v otevírání dveří u těch, kteří pomoci můžou.

Podařilo se mi získat místo pro stavbu horolezecké haly, na kterou ostravský region a okolí už dávno čeká. Dále pracuji na výstavbě kanálu pro divokou vodu na Odře.

Jak podle vás podpořit zájem o sport u mladších generací, jež dnes dávají spíš přednost sezení u počítače?

Tady bych chtěl říct, že z každé mé výpravy zpracovávám prezentaci pro zájemce všech věkových kategorií. A zájem prezentace z výprav stále jsou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…