Senátor rebel z ČSSD. Odmítá zdanění církevních restitucí, v rozhlase vysvětloval důvody

22.05.2019 21:30

Dnešním hostem v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu, odvysílaném na Českém rozhlasu – Radiožurnálu byl senátor za ČSSD Pavel Štohl, který i přestože vláda s účastí jeho sociálních demokratů prosazuje dodatečné zdanění církevních restitucí, s tímto postupem spolu s dalšími dvěma senátory z ČSSD nesouhlasí. Štohl naznačil, že možná jde o „politickou věc“ a zdanění církevních restitucí bylo schváleno na popud komunistů výměnou za jejich podporu vlády Andreje Babiše.

Senátor rebel z ČSSD. Odmítá zdanění církevních restitucí, v rozhlase vysvětloval důvody
Foto: pavel-stohl.cz
Popisek: Pavel Štohl

Anketa

Chcete, aby premiér Babiš odstoupil, jak žádali demonstranti na Václaváku?

13%
87%
hlasovalo: 24958 lidí
Moderátorka Marie Bastlová se v úvodu senátora Štohla tázala, co ho vedlo k připojení svého podpisu pod ústavní stížnost na zdanění církevních náhrad. „Protože si myslím, že zdanění církevních náhrad je protiústavní, je v rozporu s právními předpisy České republiky. Takže já si myslím, že musíme rozlišit rok 2012, kdy bylo rozhodnuto o církevních náhradách, a tam můžeme diskutovat o tom, zdali to bylo spravedlivé, nebo to nebylo spravedlivé, ale teď se nacházíme v roce 2019, kdy nemůžeme řešit, jestli ta výše byla správná, anebo ne, ale jestli lze zpětně měnit nějaké dohody nebo smlouvy, které stát uzavřel s církví,“ vysvětlil Štohl.

Když se církevní restituce v roce 2012 schvalovali, tak tehdy Štohl ještě nebyl senátorem, a jak sám připomněl, tak proti vrácení majetku církvím v podobě restitucí roku 2012 byla i jeho ČSSD. Štohl tak zdůraznil, že nyní jde o úplně odlišnou věc a senátoři z ČSSD jsou proti zdanění, jelikož „jsou porušeny základní právní principy“.

Štohl řekl, že církevní restituce v principu podporuje, ale není si jistý, zdali byla jejich výše odpovídající. Naznačil také, že možná jde o „politickou věc“ a zdanění církevních restitucí bylo schváleno na popud komunistů výměnou za jejich podporu vlády Andreje Babiše.

Celý rozhovor si můžete přehrát zde:

Jelikož je sociální demokracie součástí koalice, tak poslanci podle Štohla neměli na výběr. Mluvil taktéž o tom, že přestože je členem ČSSD, není výjimkou, že poslanci a senátoři hlasují dosti odlišně, zmínil třeba i zákon na podporu sportu, ve kterém nepanuje shoda.

Podle Štohla si vláda byla moc dobře vědoma, že schvaluje zákon, který může být v rozporu s ústavou, když prohlašovala, že to může skončit u Ústavního soudu.

Co se týká rozdílných názorů poslanců a senátorů uvnitř ČSSD, je to podle Štohla způsobeno tím, že se příliš nescházejí a poslanci senátorům nenaslouchají. „To působí, jako by to byly dvě trochu jiné politické strany,“ řekla k tomu Bastlová a Štohlovi nezbývalo než souhlasit.

Podle slov Pavla Štohla si tedy samotná sociální demokracie uvědomuje, že podobné rozpory mezi sociálnědemokratickými poslanci a senátory na veřejnost nepůsobí dobře. „Možná by pomohlo, kdybychom se průběžně scházeli a společně, poslanci i senátoři, diskutovali a hledali řešení. Za poslední rok jsme se sešli maximálně jednou,“ říká.

Pak se Štohl vrátil i k zákonu o podpoře sportu, o němž již hovořil, a prozradil, proč uvnitř senátorského klubu ČSSD panují neshody s poslanci. Štohl vyjmenoval, že problém spatřuje mimo jiné v tom, že předseda Agentury pro sport bude mít pravomoc samostatně rozhodnout o přerozdělení financí ve sportu ve výši osm miliard korun a jeho zástupci mohou být lidé bez vzdělání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…