Senátoři projednávají, koho navrhnout na státní vyznamenání

11.04.2019 19:23

Senátoři projednávají seznam kandidátů na státní vyznamenání, který poté zašlou prezidentu Zemanovi. Jak informoval web iDNES.cz, na seznamu je pětadvacet jmen, mimo jiné chirurg Miroslav Ryska, který zahájil program transplantace jater, nebo Vladimír Feix, který zachránil firmu vyrábějící porcelánové „cibuláky“.

Senátoři projednávají, koho navrhnout na státní vyznamenání
Foto: red
Popisek: Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání (28. 10. 2013)

Na seznamu možných oceněných na návrh Senátu se objevuje například jméno Vladimíra Feixe, generálního ředitele severočeské společnosti Český porcelán. Ten je navržen na medaili Za zásluhy za svoji činnost z roku 2006, kdy zachránil krachující porcelánku, která je jedním ze tří světových výrobců legendárních „cibuláků“.

Medaile Za zásluhy je navrhována i pro chirurga Miroslava Rysku, který zahájil program transplantace jater a v IKEM zřídil uznávané pracoviště transplantační chirurgie. Jako vedoucí lékař byl také Ryska členem 7. polní nemocnice při českých misích v Afghánistánu.

Senát také navrhuje medaili Za hrdinství in memoriam pro Emmanuela a Josefa Zimovy. Ti za druhé světové války ukrývali v Budapešti třináct slovenských a maďarských Židů a v roce 1971 jim byl v Izraeli udělen titul Spravedlivý mezi národy.

Na seznamu se objevuje i publicista a poradce v lesnictví Petr Martan, člen Strany práv občanů, jíž je prezident Zeman čestným předsedou. Je navržen na medaili Za zásluhy, protože jako jeden z prvních pojmenoval „duchovní a ideologický základ novodobé ochrany přírody, její totalitní prvky a upozornil na její nebezpečnost“. Senát i Poslanecká sněmovna zasílají seznamy s návrhy na státní vyznamenání prezidentu Zemanovi, který je však uděluje sám podle vlastního uvážení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…