Senátorka Dernerová: Klientelismus a organizovaný zločin ve státní správě oslabuje, vyhráno ale nemáme

12.11.2014 9:22

O výsledku voleb a průběhu povolebních vyjednávání v Mostě, kde obhájila mandát zastupitelky, či o její práci v Senátu jsme hovořili s Alenou Dernerovou (BPP). Zkritizovala ale také předchozí vlády, které nedokázaly vyřešit problematiku sociálního bydlení, a naopak dle jejích slov podporovaly určitou skupinu lidí, která profitovala a dodnes profituje na chudých lidech. A vyjádřila se i k blížícímu se výročí 17. listopadu.

Senátorka Dernerová: Klientelismus a organizovaný zločin ve státní správě oslabuje, vyhráno ale nemáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

Paní senátorko, co pro vás bylo největším překvapením podzimních voleb?

Pro mě se žádné zásadní překvapení v rámci podzimních voleb nekonalo. To, že v mnohých městech vyhrála hnutí, či jak někdo říká netradiční politické strany, se dalo jenom očekávat. V Mostě již tak tomu bylo před 8 lety.

Severočeši.cz volby ve městě vyhráli a vám se tak podařilo obhájit mandát zastupitelky města. Jak byste nyní hodnotila povolební vyjednávání, které kvůli averzi dvou nejúspěšnějších stran nebude asi nejsnadnější?

Nebyla jsem členkou vyjednávacího týmu, ale pokud je mi známo, jednání o koalici probíhala v klidu a konstruktivně.

Jak zpětně hodnotíte odvolání Vlastimila Vozky z funkce primátora a rozchod se Sdružením Mostečané Mostu? I vzhledem k počtu hlasů, které jste ve volbách společně získali, nedokázali byste toho pro Most udělat společně více? Nebylo by nyní třeba utvářet koalici.

Zpětně nemusím nic hodnotit, protože jsem za Vlastimilem Vozkou stála v době, kdy byl odvoláván. Jeho odvolání bylo jednoznačně účelové ze strany Mostečanů Mostu. Proto společná koalice Mostečanů a Severočechů je absolutně nepřijatelná. Kdo sledoval vyhrocenou předvolební kampaň a argumenty, které v ní padaly, musí mu to být jasné.

Poslední dobou sílí hlasy, které kritizují spojení práce senátora či poslance s prací v komunální politice. Co vy na to? Nemyslíte si, že kdo má trvalý souběh funkcí, nemůže jednu kvůli druhé vykonávat tak dobře a s takovým nasazením?

Paní redaktorko, zřejmě předpokládáte obecnou rovinu problému a výzvu pana premiéra Sobotky, aby hejtmani nebyli zároveň poslanci. Co se týče pouhých zastupitelů, tak si myslím, že o kumulaci funkcí se nejedná. Naopak jste dobře informována o dění ve vašem městě.

Těmto politikům je občas vyčítáno, že sedí na dvou místech kvůli zdvojenému platu. Někteří se brání tím, že svůj plat věnují na nějaké dobročinné účely. Jak se z tohoto pohledu na zdvojené politické funkce díváte vy? A prozradíte nám, jak s platem senátorky a zastupitelky nakládáte vy sama? 

Ano, v Senátu pobírám plat, ale jsem neuvolněná zastupitelka, takže o zdvojeném platu nemůže být řeči. Přispívám na charitativní činnost ve svém regionu a celostátně na řadu nadačních fondů, především Konto Bariéry. Víte, je mi trapné popisovat, komu co dám, protože to je soukromá věc každého z nás, všech občanů.

V Senátu jste členkou výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Jak byste řešila problematiku sociálního bydlení a domníváte se, že se v nejbližší době podaří schválit potřebný zákon? Podle poslankyně Jitky Chalánkové, jež na zákonu pracuje, je jeho schválení v nedohlednu, přičemž otálení přijetí zákona kritizuje i prezident.

V naší republice opravdu chybí zákon o sociálním bydlení, a to je velmi špatně. V některých městech je situace na hraně únosnosti. V současné době byla přijata určitá novela stávajícího zákona, která ovšem neřeší zásadní problém. Bude jen na sněmovně, jak rychle bude postupovat při tvorbě zákona o sociálním bydlení. Nutno však říci, že předchozí vlády neměly o tuto problematiku zájem. Naopak byla podporována určitá skupina lidí, která profitovala a dodnes profituje na chudých lidech.

Aktuálně míří do Senátu novela zákona, která má povolit registrovaným partnerům adoptovat děti svého protějšku. Podpoříte návrh? A co si myslíte o osvojování dětí z ústavů homosexuálními páry?

Nebudu proti tomu, aby byla povolena adopce dětí u registrovaných partnerů. K vaší druhé otázce - určitě je lepší, aby si homosexuální pár osvojil dítě z ústavu, než aby toto dítě bylo v trvalé ústavní péči.

Příští týden uplyne čtvrtstoletí od listopadové revoluce v roce 1989. Jak byste hodnotila v České republice proces transformace demokracie? Považujete jej za úspěšný?

Jsem ráda, že k sametové revoluci došlo. Většina z nás by se nechtěla vrátit před rok 1989. Avšak proces demokratizace je neustálý a velmi křehký. Záleží jen na občanech, co si nechají líbit. Jedno moudré přísloví říká, že k vítězství zla stačí, když slušní lidé nedělají nic...

I dnes často z úst politiků slyšíme o ohrožení naší demokracie. Mají podle vás hrozby reálný základ? A pokud ano, v čem konkrétně?

Mohla by být ohrožena demokracie, pokud by pokračoval trend rozvoje klientelistických skupin a prorůstání organizovaného zločinu do státní správy, na což BIS opakovaně upozorňovala. Zdá se, že v současné době se tento trend oslabuje, ale ještě nás čeká dlouhá cesta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…