Seniorům tisícovku „z Babišovy kapsy“! Piráti chtějí dávat

08.07.2021 20:25

„Ať si Babiš platí dárečky ze svého,“ zástupci Pirátů a Starostů předložili pozměňovací návrh k zákonu o důchodovém pojištění, který má zastavit střet zájmů, tedy aby společnosti, jejichž skutečným vlastníkem je člen vlády, nemohly získávat dotace a veřejné zakázky. Z uspořených peněz navrhují zástupci koalice vyplatit jednorázový příspěvek seniorům ve výši 1 000 korun. Návrh by měla Sněmovna projednávat v pátek.

Seniorům tisícovku „z Babišovy kapsy“! Piráti chtějí dávat
Foto: Pirátská strana
Popisek: Jakub Michálek

„Chceme seniorům vyplatit příspěvek 1 000 korun. Kde na to vezmeme? Společnosti, které vlastní člen vlády, nebudou získávat dotace a veřejné zakázky. Stát ušetří miliardy, kterými podpoříme například seniory. Poslanci se mohou rozhodnout. Buď přispějí občanům, nebo agrobaronovi,“ oznamují Piráti na svém twitterovém účtu.

„Ať si pan Andrej Babiš platí dárečky ze svého. Uvidíme, jestli umí rozdávat jen z peněz všech občanů,“ dodávají zástupci Pirátské strany.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek k tomu v tiskové zprávě zdůrazňuje, že „z protikorupčních opatření musejí těžit občané“. „Chceme skutečnou vymahatelnost zákona o střetu zájmů. Tedy aby členové vlády, kteří porušují zákaz získávat veřejné zakázky či dotace, museli tyto praktiky ukončit. V tomto duchu podáváme i pozměňovací návrh, k tématu jsme rovněž svolávali několikrát mimořádnou schůzi Sněmovny, kterou ale vládní poslanci z očividných důvodů zablokovali,“ dodává.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Podle veřejně dostupných zdrojů prý získal koncern Agrofert, jehož reálným majitelem je podle evidence skutečných vlastníků Andrej Babiš, jen v roce 2019 na dotacích a veřejných zakázkách více než 1,8 miliardy korun. Celou tiskovou zprávu najdete ZDE.

„Je zvrhlé, když premiér řídí vládu, která nastavuje dotační schémata, a současně je největším příjemcem státních peněz,“ připomíná Michálek, že od vstupu do politiky se Babišovy příjmy ze státních peněz zněkolikanásobily.

„Tyto peníze chceme využít ve prospěch občanů, mimo jiné seniorů, kterým jednorázově pošleme příspěvek tisíc korun, který pomůže ve vysoké inflaci, ke které vláda přispěla nezodpovědným daňovým balíčkem. Dlouhodobě tato změna sníží náklady státu a přispěje k menšímu zadlužování,“ vysvětluje cíl pozměňovacího návrhu k zákonu o důchodovém pojištění.

Také předseda poslanců Starostů Jan Farský uvedl, že současná výše důchodů velké části seniorů opravdu není důstojná. Vláda podle jeho slov absolutně selhala s přípravou komplexní změny důchodového systému. „A předvolební přihazování pár stovek korun opravdu není správným a udržitelným řešením nízkých důchodů. Obzvláště ne v době, kdy je ekonomika v černých číslech s ještě horším výhledem do dalších let,“ podotýká.

„Pokud nyní rozdáme důchodcům deset miliard na ruku, pak to nemá jít na dluh ostatních občanů, ale namísto zbytečných dotací pro velké agropodniky, které přihrává pan premiér sám sobě,“ pokračuje Farský.

Poslanci budou mít podle něj nyní šanci ukázat, jak to myslí vážně se skutečným zájmem o seniory, zodpovědným přístupem k veřejným financím, ale také s bojem za transparentnost a férový systém přerozdělování dotací.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

„Jsme si dobře vědomi toho, že je finanční situace seniorů dlouhodobě napjatá. Rádi bychom jim přilepšili, je ale zároveň nutné hledat zdroje, kde na to vzít a neprohlubovat dál zadlužení. Spočítali jsme, že z peněz, které dostávají neoprávněně společnosti například předsedy vlády, je možné seniorům částečně vykompenzovat například růst cen potravin,“ uzavírá pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…