Server: Proniklo k nám 1500 lidí z Libye

29.01.2015 13:15

V Česku se vloni léčilo 1500 Libyjců, do země se navíc dostali s vízy, která mají obtížně dohledatelné údaje. Uvedl to ředitel odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra Tomáš Haišman. Ten ve sněmovně na setkání s českými poslanci a europoslanci zkritizoval jižní státy Evropské unie, že nedodržují společná pravidla pro imigraci, jako je například povinné odebírání otisků prstů. Informace o tom přinesl server Echo 24.

Server: Proniklo k nám 1500 lidí z Libye
Foto: Archiv IN
Popisek: Vlajka ČR na budově parlamentu

Na léčení do Česka se dostalo za poslední rok 1500 Libyjců, kteří cestovali na maltská schengenská víza. Tyto dokumenty přitom neměly údaje evidované v centrálním unijním systému. O faktu, že si Libyjci tak hledají cestu k českému zdravotnictví mnohem ve větším počtu, nemluvilo doposud ani vnitro ani Ministerstvo zdravotnictví.

Pacienti z Libye se v době pádu režimu Muammara Kaddáfího dostávali do Česka oficiální cestou. Tehdy šlo ale o hrstku případů. Podle ministerských statistik přiletělo v rámci programu MEDEVAC deset dospělých s válečnými zraněními. Neproplacené účty za ošetřené cizince ze zemí mimo EU jsou pro české zdravotnictví problémem. Tentokrát by ale příliv libyjských pacientů na vrub českých daňových poplatníků jít neměl. „Podařilo se to dohledat. Léčení není na naše náklady, platí je libyjská strana,“ uvedl Haišman. Jejich identifikace je podle něj však možná, až když je ověří cizinecká policie v rámci tzv. pobytové kontroly.

Podle Haišmana přicestovali Libyjci na víza získaná na Maltě. Ta na jednu stranu umožňují jejich držitelům pohybovat se po celém schengenském prostoru. Ale na druhou stranu nemají údaje zaznamenané v celoevropské evidenci, které umožňují čerpat data v případě potřeby dalším evropským zemím. Například ve chvíli, kdy dotyčný nechá za svoje léčení velkou útratu ve zdejší nemocnici.

„Tito lidé přijdou z Itálie do Německa, protože v Itálii zůstat nechtějí,“ zmínil Haišman. Dublinský systém přitom umožňuje žadatelům o mezinárodní ochranu, aby o ni požádali pouze v jednom ze členských států EU. Pokud uprchlíci odevzdají otisky prstů poprvé až v Německu, budou potom vraceni právě tam. A jestli se předtím ještě zastaví na léčení v České republice, účty za ně zřejmě žádná cizí vláda platit nebude.

Ředitel odboru azylové a migrační politiky zmínil také, že Evropou se nyní pohybuje 50 tisíc lidí bez identity. Jde o migranty, kteří připluli na lodích z Afriky do Itálie a kterým italské úřady nevzaly otisky prstů. Podle dublinského systému mají přitom členské státy odebrat otisky všech cizinců, kteří žádají o mezinárodní ochranu.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…