Server: Slíbili jsme lidem anonymitu. A oni začali mluvit o náměstkovi Jana Fischera

12.08.2013 10:51

Zajímavá minulost Fischerova náměstka na Ministerstvu financí je námětem článku na serveru Českápozice.cz. Ten píše, že právě jméno Lubomíra Tomana najdeme ve spojitosti se státními maturitami, Národní digitální knihovnou nebo s IT zakázkami ve státní sféře.

Server: Slíbili jsme lidem anonymitu. A oni začali mluvit o náměstkovi Jana Fischera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Když prý Českápozice.cz. zveřejnila informaci, že na důležitém postu náměstka ministra financí pro IT a nakládání s majetkem státu nahradí Zdeňka Zajíčka bývalý manažer z firem IBM a Logica Lubomír Toman, dostala prý jak ze státní správy, tak i ze soukromé sféry, signály naznačující, že ministr Jan Fischer možná neměl právě šťastnou ruku. Z toho důvodu se o Lubomíra Tomana začal server více zajímat.

Veřejně dohledatelných informací je podle serveru naprosté minimum. Avšak server pátral dále. Většinou se prý o své zkušenosti s Lubomírem Tomanem rozhodli lidé podělit až poté, co jim Českápozice.cz zajistila absolutní anonymitu.

Z různých zdrojů se však podařilo sestavit alespoň dílčí profil manažera, dnes vysokého úředníka, který má pod palcem velice rozsáhlou agendu: obsazování řady dozorčích rad a další možné úkony s firmami v majetku státu (ČEZ, Čepro, Mero a řada dalších), schvalování investičních akcí v oblasti IT systémů státní správy, státní garance za předprivatizační úvěry nebo ekologické garance, v neposlední řadě IT systémy MF.

Logica získala zajímavé zakázky

Ministerstvo financí se v tiskové zprávě v souvislosti s Tomanem pochlubilo prý jen tím, že sloužil v misi UNPROFOR v Srbsku. Poté přece jenom zveřejnilo profesní životopis. „Zaujme fakt, že IT projekty MF má kontrolovat člověk, který působil v hlavních firmách, jež stojí za projektem Státní pokladny. Tedy v IBM, která je dodavatelem, a poté v Logice, která byla v minulosti subdodavatelem. Toman sám se v IBM i v Logice věnoval právě projektům, které souvisejí se státní správou, jeho pozice byla převážně obchodní,“ píše server.

Server Českápozice.cz píše mimo jiné o jeho působení v IT gigantu IBM, a to v letech 2007 až 2009. Zřejmě odtud se zná s dalšími důležitými postavami – Radimem Hradílkem a Břetislavem Mocem, o nichž server také píše.

V prosinci 2008 Radim Hradílek opouští IBM a stává se generálním ředitelem společnosti Logica. Podle dostupných informací s sebou přivádí několik lidí z IBM, mezi nimi Lubomíra Tomana a Břetislava Moce. Logica pak zároveň po krátkou dobu vystupuje jako subdodavatel společnosti IBM při budování státní pokladny.

Za dvě zásadní zakázky, které se podařilo pro firmu získat, je prý možné považovat projekty, jež ve své době vzbudily značný rozruch – státní maturity a Národní digitální knihovna.

Tendru za 300 milionů korun na technologické zajištění maturit se Logica účastnila jako jedna ze šesti firem a nakonec zakázku vyhrála. V prvopočátečních fázích v jednáních figuroval právě Lubomír Toman, postupně se stáhl do pozadí, protože jeho role byla vždy spíše obchodní a do technické realizace nezasahoval.

O poznání dramatičtější byl prý druhý velký úspěch této firmy a zároveň dvojice Toman a Moc. Zakázku na systémového integrátora Národní digitální knihovny za dvě stě milionů korun v roce 2011 vyhrála firma Logica a lidé, kteří v té době u projektu stáli, si na Lubomíra Tomana dobře vzpomínají a popisují ho prý jako velmi tvrdého a nekompromisního obchodníka.

Firmu rychle opustil a usedl do křesla náměstka

Před několika týdny přišlo pozvání k jednání s Janem Fischerem, z něhož se vyklubala nabídka na post náměstka, který se uvolnil po Zdeňku Zajíčkovi. Server Českápozice.cz píše, že Toman z Logicy odešel a nabídku velmi rychle přijal.

Server uvádí, že nástup Tomana na jednoznačně nejmocnější ministerstvo, navíc na sekci, jejíž působnost je velmi široká, proběhl bez větší publicity. Většina médií prý jen převzala tiskovou zprávu, že na MF jde bývalý voják, a tím celá věc zhasla. Ani prý zpráva serveru, že kontrolovat ministerské IT přichází člověk z firem, které ten největší IT systém Ministerstva financí dodaly či se na něm podílely, větší ohlas nevyvolala.

Sám Toman po svém nástupu začal šířit image „člověka z korporátní sféry“, který přišel vyčistit dávno neprozkoumané vztahy s IT firmami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…