Server spekuluje: Chystá se vláda Babiše s Kalouskem?

15.04.2018 9:20

Ještě před volbami šéf hnutí ANO Andrej Babiš sliboval, že se v žádném případě nechystá vládnout s hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a s komunisty. Po volbách však tato zapíraná koalice rozhodla o obsazení orgánů Sněmovny. A před pár dny Babiš oznámil, že spolupráce s Okamurou a komunisty se mu jeví jako jediná možná. A pak je ještě jedna strana, se kterou Babiš odmítal spolupracovat.

Server spekuluje: Chystá se vláda Babiše s Kalouskem?
Foto: Reprofoto ČT
Popisek: Miroslav Kalousek a Andrej Babiš v předvolební debatě ČT

Pár dní před sněmovními volbami v roce 2017 Babiš na sociální síti Facebook oznámil, že v žádném případě nebude ve vládě s hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a s KSČM. Netrvalo však dlouho a právě tyto tři strany rozhodly o obsazení orgánů Sněmovny. A před pár dny Andrej Babiš zavítal k prezidentovi Miloši Zemanovi do Lán a dostal od hlavy státu radu. Rada zněla: jednejte o podpoře vlády s SPD a KSČM. Babiš posléze v rozhovoru pro MF Dnes konstatoval, že nevidí jinou možnost, než sestavit stabilní vládu s podporou komunistů a Okamury.

Jistě lze namítnout, že by tyto strany nebyly ve vládě, takže formálně vzato by Babiš své předvolební slovo dodržel, ale je jasné, že by se bez SPD a KSČM ve Sněmovně neobešel. Toho si byli vědomi i členové Babišova hnutí ANO, kteří se svému stranickému šéfovi postavili a uložili mu, aby o vládě znovu jednal se sociální demokracií. Jednání s ČSSD však už jednou zkrachovala.

Co bude dál, pokud zkrachují i podruhé? Server Zdroj.cz nabízí další vládní variantu. Babiš prý může jednat o spolupráci ještě s TOP 09. Proč zrovna s touto stranou? Protože spolupráci s předsedou poslaneckého klubu této strany Miroslavem Kalouskem odmítal Babiš stejně vehementně jako spolupráci s komunisty a s Okamurou, s nimiž nakonec jednal. Může tedy teoreticky jednat i s Kalouskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …