Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Takto svět zkoumá snímky, které předložila Moskva

17.11.2014 10:03

Ruská státní televize zveřejnila údajné satelitní snímky, které byly pořízeny těsně před pádem civilního malajsijského letadla MH17 nad ukrajinským územím. Světová média o pravosti snímků pochybují. ParlamentníListy.cz se blíže podívaly na reakce některých z nich.

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Takto svět zkoumá snímky, které předložila Moskva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinské neštěstí

V ruské státní televizi o satelitních snímcích promluvil viceprezident Ruského svazu inženýrů Ivan Andrijevskij, kterému snímky e-mailem zaslal americký letecký odborník George Bilt. Podle Andrijevského snímky nejspíš pocházejí z americké či britské družice. „Snímek jsme podrobně studovali a nenašli jsme nic, co by nasvědčovalo, že jde o podvrh“, sdělil ruské televizi Andrijevskij. Zveřejnění údajných snímků vzbudilo ve světových médiích velké ohlasy. Tam však převládají spíše skeptické názory.

Mezi prvními o celé záležitosti informoval přední britský bulvární deník Daily Mail, který vedle údajného satelitního snímku zveřejnil i printscreen e-mailu George Bilta. Americký odborník s více než pětadvacetiletou praxí v úvodu e-mailu datovaného devátým listopadem píše, že plně souhlasí s výsledky vyšetřování příčiny pádu letadla ruskými experty. „Boeing byl zasažen ze vzdálenosti přibližně 400 m palubním kanónem a poté i střelou vzduch – vzduch, jenž zasáhla kabinu,“ píše Bilt. Americký expert však neuvádí, jaký typ stíhacího letounu civilní letadlo zasáhl.

celý text  z Daily Mail v angličtině je ZDE

O tom se živě spekuluje i na sociálních sítích, na které ve svém článku o tomto tématu odkazuje BBC. Až doposud se mělo za to, že by letadlo MH17 bylo sestřeleno stíhacím letounem Su-25. Například Kelsey D. Atherton na Twitteru ovšem upozorňuje, že stíhačka vyobrazena na satelitním snímku zcela neodpovídá parametrům Su-25. Další diskutéři, ale i zástupci odborné veřejnosti míní, že by mohlo jít o Su-25, Su-27 či ukrajinský MiG-29. Brown Moses si v jiném diskusním vlákně na Twitteru zase povšiml, že logo Malaysia Airlines má být ve skutečnosti umístěno na jiném místě, než je patrné ze zveřejněného satelitního snímku.

text o zveřejnění satelitních snímků na BBC najdete ZDE

Bez dalších podrobností o zveřejnění satelitních snímků informuje i tisková agentura Reuters, která přináší názor komentátora nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy Andreje Menšenina. Pro toho reportáže ruské státní televize představuje pouze „pseudo-senzaci“. Reuters zmiňuje také názor britského investigativního webu Bellingcat, jenž fotografie považuje za „nepříliš zdařilý podvrh“. Satelitní snímek podle Bellingcat údajně pochází z roku 2012. Naopak prestižní americké deníky The Washington Post, The New York Times či CNN události vůbec nevěnují pozornost.

Agentura Reuters o celé záležitosti informuje ZDE

Na místě leteckého neštěstí se právě v těchto hodinách nacházejí vyšetřovatelé z Nizozemka, kteří mají na vyřešení celé záležitosti eminentní zájem. Z 298 pasažérů civilního letadla MH17 totiž pocházelo 193 právě z této země. Od včerejška se nizozemští vyšetřovatelé snaží dát dohromady trosky letadla, jenž poté převezou do Charkova. Celá tato operace by měla trvat podle prohlášení nizozemských vyšetřovatelů několik dalších dní. Poté budou fragmenty letadla převezeny do Nizozemí, kde bude vyšetřování dále pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…