Šetřete elektřinou, nebo vám ji vypneme. Francii hrozí tma a zima

29.11.2021 10:32

Evropu čeká energeticky krušná zima. Již dlouho se hovoří o případných výpadcích v přetížené síti, dnes ale tato slova v některých evropských státech nabývají konkrétních rozměrů. V Británii se minulý měsíc omezovala spotřeba v továrnách. A kupříkladu ve Francii se již začíná hovořit o tom, že jednotlivé regiony se budou muset střídat v úplném vypínání elektřiny, lidé prostě budou potmě a bez topení. Není to přitom poprvé, co se něco takového zvažuje. A pomoc z Ruska nebo odjinud? Na to spoléhat nelze.

Šetřete elektřinou, nebo vám ji vypneme. Francii hrozí tma a zima
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrárna

Anketa

Těšíte se, až se kabinet Petra Fialy ujme vlády?

5%
91%
hlasovalo: 15147 lidí
Ceny energií se v Evropě v posledních měsících šroubují nahoru, k čemuž vede kombinace hned několika faktorů, například prudce zdražující emisní povolenky, masivní přechod k drahé zelené energii, nebo nepřízeň počasí. Zima přitom teprve klepe na dveře a lze očekávat, že s klesajícími teplotami poptávka po energiích poroste. Nediskutuje se už pouze o Německu, do potíží se dostávají i další země. Ve Francii překročila minutý týden cena za MWh elektřiny na denním trhu 300 euro, konkrétně se zastavila až na 302,14 euro za MWh, což je zhruba pěti- až šestinásobek cen, které byly obvyklé v předcházejících letech. To vše v době, kdy teploty v zemi galského kohouta neklesly pod nulu. Francouzská poptávka po elektřině je šroubována zejména jejím častým využitím pro vytápění. Němci nebo například Britové, využívají k vytápění mnohem více plyn.

Jak informuje server Time.com, ve Francii nyní z tohoto důvodu opět uvažují o zavedení velmi restriktivních opatření. Pokud by se v lednu a v únoru měly teploty dostat pod nulu, mohlo by v čase před očekávanými prezidentskými volbami dojít i na nejhorší – střídavé dvouhodinové blackouty pro jednotlivé francouzské regiony.

„Vážení občané, začíná dvouhodinový blackout. Elektřina nepůjde, teple se oblečte a zapalte svíčky.“

Jde o opatření poslední instance, ke kterému by Francouzi museli sáhnout v případě, že by vše ostatní selhalo. Francouzský správce elektrické sítě RTE musel i loňskou zimu apelovat na domácnosti, aby ve špičce vypnuly nepotřebné spotřebiče. Postačil k tomu teplotní výkyv o 4 stupně Celsia pod obvyklé hodnoty. RTE oznámila, že by spotřebitelé měli své odběry omezit, aby „se vyhnuli možnosti výpadků“. Ve složitých momentech se také přistoupilo k redukci dodávek do vybraných velkých podniků. Mezistupněm mezi tímto řešením a plnými dvouhodinovými odstávkami by potenciálně bylo snížení voltáže. Analytik Nicolas Goldberg na stránkách Time varoval, že pokud by přišel pokles teplot a zároveň nebylo větrno, mohla by se Francie ocitnout v komplikované situaci vinou menší dostupnosti jaderné energie a nedávných odstávek uhelných zdrojů. „Pokud začne být zima a přestane foukat, mohl by to být problém,“ řekl doslova. Podobně to vidí Jeremy Weir, ředitel švýcarské společnosti Trafigura, která s energiemi obchoduje. Podle něj jsou střídavé blackouty pro jednotlivé regiony reálnou možností.

Jinde to není o mnoho lepší

Problémy s energií měli minulý měsíc i Britové, některé tamní průmyslové podniky musely omezit produkci a požádat o státní pomoc. Podle některých jde o předzvěst toho, čím by si mohla v příštích měsících kvůli kombinaci nové vlny koronavirové pandemie a nepřízni počasí projít kontinentální Evropa.

Otázkou také bude, jak se k evropské energetické krizi postaví Rusko. Vladimir Putin sice slíbil navýšení dodávek zemního plynu, státní podnik Gazprom ale nejprve chce naplnit domácí zásobníky a v řešení je i plný provoz plynovodu Nord Stream 2. Není tedy jisté, v jakém objemu budou Rusové Evropu přes zimu skutečně zásobovat. Jiní velcí producenti zkapalněného zemního plynu také pomoci nepomohou. Například největší světový vývozce Katar oznámil, že již vyváží své maximum. Než budou bohatému emirátu v Perském zálivu dodány nové přepravní lodě, které objednal v Jižní Koreji a v Číně, dodávky se nezvýší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…