Si Ťin-pching si pochvaluje silnější spolupráci mezi Čínou a Českou republikou

30.03.2016 12:05

Čína a Česká republika jsou podle čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ochotny prohlubovat spolupráci Pekingu a zemí střední a východní Evropy. Řekl to v projevu na dnešním ekonomickém fóru, které navštívil společně s českou hlavou státu Milošem Zemanem. Prezident Si také ocenil spolupráci s Českem, která je podle něj stále pevnější.

Si Ťin-pching si pochvaluje silnější spolupráci mezi Čínou a Českou republikou
Foto: Repro ČT24
Popisek: Prezident ČLR Si Ťin-pching během projevu na byznys fóru na pražském Žofíně

"Obě země jsou ochotny prohloubit mechanismus spolupráce mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy," popsal prezident jeden ze společných zájmů Česka a Číny. Skupina 16+1, kterou tyto země s Čínou tvoří, bude hledat další možnosti rozvoje, dodal.

Prezident také ocenil spolupráci Číny s Českou republikou, použil přitom čínský příměr o sbližování srdcí obou zemí. "Vzájemná spolupráce pokračuje dalšími kroky, a je stále pevnější," poznamenal.

Část jeho projevu byla zaměřena na čínské hospodářství. Prezident řekl, že ekonomika jeho země vstoupila do "stavu nového normálu, který se vyznačuje přechodem z vysokého tempa růstu na střední". Čína ale podle Si Ťin-pchinga stále představuje "důležitý pohon" pro globální ekonomiku.

Dále uvedl, že Čína prochází "velkým obrozením čínského národa". Tento "čínský sen" prý zahrnuje dva cíle - do roku 2020 proti roku 2010 zdvojnásobit HDP a příjem venkovského obyvatelstva, a do poloviny století dokončit proměnu na "moderní demokratickou socialistickou zemi".

Si Ťin-pching označil Čínu za "největší rozvojovou zemi světa". Do pěti let je v plánu zvýšení kvality čínských výrobků, s dalšími kroky počítá právě schválená třináctiletka, dodal prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…