Šibenice na Václaváku a Okamura pod ní: Roztrhl se pytel s politickými vyjádřeními, padají drsná přirovnání. Ale jeden poslanec se nerozčiluje a má radost

02.07.2015 11:42

Dřevěné šibenice, které se včera objevily na demonstraci proti imigrantům v Praze na Václavském náměstí, kde kromě jiných vystoupil i lídr hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) a poslanec Tomio Okamura, odsuzují politici napříč politickým spektrem. „Copak tu chce Okamura divoký Západ?“ táže se kupříkladu lidovecký místopředseda a ministr zemědělství Marian Jurečka. Šéf SPD je se včerejší demonstrací spokojen.

Šibenice na Václaváku a Okamura pod ní: Roztrhl se pytel s politickými vyjádřeními, padají drsná přirovnání. Ale jeden poslanec se nerozčiluje a má radost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti imigrantům, proti kvótám a za vystoupení z EU na Václavském náměstí

„Nikdo mě nemůže podezírat z toho, že bych byla stoupencem bezhlavého přijímání imigrantů. To, co se ale dnes odehrávalo při demonstraci svolané panem Okamurou a Adamem Bartošem na Václavském náměstí, však musím jednoznačně odsoudit. Symbolika šibenic a vyhrožování zabíjením do civilizované společnosti zcela jistě nepatří,“ zveřejnila na sociální síti Facebook poslankyně za ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Sice chápe obavy občanů České republiky z islámského fundamentalismu, ale forma a způsob, kterou zvolili pořadatelé této demonstrace, dle ní jednoznačně překročila hranici demokratické diskuse.

V podobném duchu se na Twitteru vyjádřila poslankyně za TOP 09 Markéta Adamová. „Šibenice na demonstraci proti uprchlíkům a islámu – to je zcela za hranou! Naprosto odsuzuji způsob, jakým tito lidé demonstrují své postoje,“ míní politička.

Senátor za Stranu zelených Václav Láska nejprve lakonicky zkonstatoval, že za projev, který včera pronesl, by mohl dostat lídr hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura od Islámského státu alespoň diplom nebo čestné uznání. Protože Okamura prý pro vražedné cíle této teroristické organizace dělá, co může.

Za odsouzeníhodné pak považuje Láska rovněž oprátku, kterou mával šéf Národní demokracie Adam Bartoš, stejně jako šibenice, které byly k vidění mezi demonstrujícími a výkřiky navrhující naházet migranty do moře a požadující smrt pro konkrétní lidi. „Asi jsme ve stavu, kdy se věc nevyřeší jen ironií a nadsázkou. Proto se jako senátor budu ministra vnitra dotazovat, zda je opravdu v pořádku, aby policie zajišťovala volný průchod demonstrantům, kteří vyhrožují jiným explicitně a veřejně smrtí,“ slíbil senátor.

Jeho stranická kolegyně a někdejší soudkyně Nejvyššího a Ústavního soudu Eliška Wagnerová soudí, že někteří účastníci včerejší demonstrace na Václavském náměstí nošením šibenic s výzvami proti EU a proti imigrantům vskutku překročili meze svobody politického projevu v demokracii.

Protože se prý někteří účastníci demonstrace dokonce mohli dopustit podněcování k násilné trestné činnosti proti imigrantům a některým politikům, mělo by dle ní akci věnovat pozornost státní zastupitelství. A ministerstvo vnitra by prý mělo zvážit, zda na základě projevů nezruší ty politické strany a hnutí, jejichž členové se demonstrace zúčastnili, neboť extrém, k němuž včera na demonstraci došlo, už dle ní do jednání reprezentantů demokratických politických sil nepatří.

„Nelze připustit, aby se diskuse o řešení palčivých problémů současnosti odvíjela stylem, který zavání neliberálními tendencemi, ohrožujícími samou podstatu demokracie. Demokracii je totiž třeba stále bránit,“ myslí si Wagnerová.

Za vrchol populismu označil demonstraci místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka. „Šibenice? Hesla ‚uprchlíky do moře‘ a ‚vezmeme zákon do vlastních rukou‘? Copak tu chce Okamura Divoký západ?“ vyvěsil ministr na Twitteru.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) prohlásil, že již požádal náměstka policejního prezidenta, aby jemu i veřejnosti vysvětlil, co policistům bránilo v tom, aby na místě zasáhli. „Šibenice k demokracii nepatří, to si musí uvědomit i policie jako orgán demokratického státu,“ zveřejnil na Twitteru.

„Odsuzuji využití odporných symbolů lynčování při demonstraci organizované Tomio Okamurou a dalšími. Vztahuji si tuto pohrůžku na sebe jako zastánce racionálního a kvalifikovaného hledání řešení uprchlické krize,“ uvádí na svém facebookovém profilu lidovecký poslanec Ivan Gabal.

Aktéři suterénu českého veřejného života se dle něj zřejmě považují za hrdiny hrdlořezy ze Srebrenice, kteří postříleli ženy, děti a muže, jen proto, že to byli muslimové. „Odpovědnost za pohrůžky lynčem jde na vrub těch politiků, kteří štvou proti uprchlíkům. Není náhodou, že židovské děti zachránil Brit Winton. Patří mu dík nejen za záchranu životů, ale za statečnost, která nám dnes chybí. Snad se oživí a demokratičtí politici se vzchopí. Kde jsou, když jde o demokracii v této zemi,“ dodal.

Tomio Okamura je se včerejší demonstrací spokojený. „Moc vám děkuji, že jste se v hojném počtu zúčastnili včerejší demonstrace proti imigrantům, proti islámu a proti neschopnosti vlády a Evropské unie rázně zakročit proti těmto nezvaným vetřelcům. Musím také poděkovat skvělé práci policie, která zakročila proti všem narušitelům naší pokojné a slušné demonstrace,“ zveřejnil Okamura na Facebooku.

„Náš strach je oprávněný, hrnou se na nás statisícové hordy nepřátelských vetřelců. Je to otázka našeho přežití a našeho bytí či nebytí. Vlastenectví už nesmí být sprosté slovo. Pokud nebudeme chránit svou zem a svůj národ, tak zahyneme,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…