Šichtařová se obula do politiků: Jen populistické štěky, řešení nenabízí vláda ani opozice

04.12.2023 9:20 | Monitoring

Ani jedna ze současných parlamentních stran nepřišla se souborem řešení, který by vedl ke zlepšení ekonomické situace. Řekla to ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Od politiků se prý většinou ozývají jen „populistické štěky“, z vládní koalice ani z opozice však nikdo nepřišel s komplexním řešením.

Šichtařová se obula do politiků: Jen populistické štěky, řešení nenabízí vláda ani opozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Šichtařová vystoupila na sněmu Svobodných

Politici podle Šichtařové mluví izolovaně buď o příjmech, nebo o výdajích, tyto dvě strany však nikdy nespojí v nějaký smysluplný celek. „Neslyšela jsem nikoho, kdo by řekl: ,My snížíme jak příjmy, tak výdaje, a ty snížíme více.‘ To by podle mě dávalo absolutní smysl,“ vysvětlila.
 

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
Známá ekonomka v pořadu zmínila dva body, které by mohly pomoci navrátit Čechům ztracenou důvěru v ekonomiku a vládní řešení. Prvním z nich je stabilita institucí ve smyslu zákonů a daňových sazeb. „Když budeme každý rok dělat reformu reformy, tak to žádná stabilita není. Velmi to komplikuje podnikatelské prostředí,“ podotkla. „Země, které mají stabilní institucionální prostředí, dlouhodobě prosperují, na rozdíl od zemí, které ho neustále mění,“ odkázala Šichtařová na statistiky.
 
Veřejné finance podle ní rozhodně neuzdraví zvyšování daní ani konsolidační balíčky. Česká ekonomika by se prý velmi rychle rozjela, kdyby odbourala transfery, do nichž jde zhruba jedna třetina vládního rozpočtu. „Jsou to nějaké dotace jakéhokoliv typu plynoucí kamkoliv. Znemožňují například, aby penzisté měli vyšší důchody,“ upřesnila druhý bod.
 
Díky konsolidačnímu balíčku se schopnost Česka splácet závazky zlepší, uznala na druhou stranu Šichtařová. Upozornila však, že kromě toho je důležitá i ekonomická strategie: „Jestli jsou veřejné finance zdravé a z ekonomiky se může stát dravá štika, nebo jestli bude zabředávat do nějaké stagnace.“
 
Balíček může zlepšit důvěryhodnost v očích zahraničních fondů, které nakupují státní dluhopisy, to ale podle Šichtařové není pro tuzemské hospodářství relevantní. „Česká ekonomika nefunguje proto, aby byly zahraniční fondy spokojené, funguje pro Čechy a české podnikatele. Z jejich pohledu se důvěra moc nezvyšuje. Akorát mají pocit, že je zde méně stabilní institucionální prostředí, protože se jim zvyšují daně,“ okomentovala.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…