Síkela, Rusko, Green Deal. Martin Kuba v ČT ještě přidal v bití na poplach

30.08.2022 10:04

„Někteří politici vedou debatu ohledně energií, jestli budeme ‚nosit jeden svetr anebo dva‘ a zda budeme ‚mít 18 nebo 19 stupňů‘. Jestli si lidé nebudou mít kam dojít do práce a budou krachovat firmy, bude jedno, jestli budeme mít doma 18 nebo 19 stupňů,“ varoval vládu šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) v pondělních Událostech, komentářích na ČT24. Příčiny problému dle něj zdaleka nezačaly napadením Ukrajiny, nýbrž zelenou ideologií, jejíž nápady „ne vždy zapadaly do fyzikálních principů“ a ministr Síkela „zaspal“. Podle europoslance Zdechovského (KDU-ČSL) vládám v EU zbývá 14 dní.

Síkela, Rusko, Green Deal. Martin Kuba v ČT ještě přidal v bití na poplach
Foto: Repro ČT24
Popisek: Hejtman Martin Kuba (ODS)

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí
Růst cen energií chce ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) řešit celoevropsky na Českem svolaném mimořádném setkání evropských ministrů pro energetiku v pátek 9. září. Prosazovat chce zastropování cen plynu pro výrobu elektřiny, jelikož je dle něj nyní nutné v Evropě oddělit ceny plynu od ceny elektřiny.

Mnozí lidé však Síkelovi vytýkají, že se chystá hledat možné řešení až nyní, tedy v době, kdy každý týden padají nová maxima tržní ceny elektřiny a plynu a kdy již některé státy mají své řešení, které odmítají opustit. Například německý kancléř Olaf Scholz dal na své návštěvě Prahy jasně najevo, že se o zastropování cen plynu bavit příliš nechce a stanovisko Berlína tak zřejmě nebude pro Síkelu příznivé. Právě pohled Berlína je přitom značně určující, kromě dopadů na celoevropský trh i proto, že Česko ruský plyn kupuje hlavně od Německa.

Že se situace vládě vymyká z rukou, si již všimli i samotní hejtmani a Asociace krajů vyzvala vládu, aby regulovala ceny plynu a elektřiny pro domácnosti. Vláda by také dle krajů měla směřovat k tomu, že získá stoprocentní podíl ve výrobních kapacitách ČEZ a měla by určit státního obchodníka s energiemi.

Šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) v pondělních Událostech, komentářích k tomu zdůraznil, že je třeba přinést řešení, která dokáží české domácnosti a firmy ochránit před růstem cen energií.

„To, co dnes vidíme, už není o žádném trhu. Trh (energií) byl dlouhodobě narušován nápady zelené energie, které ne vždy zapadaly do fyzikálních principů. Ta ideologie ten přechod tak zrychlovala, že aktuální nedodání plynu, na kterém byl celý ten přechod postaven, celý systém vykroutilo,“ řekl jasně příčiny současné energetické krize, které sahají do doby už před ruskou agresí na Ukrajině.

Pokud se řešení energetické krize nenalezne, bude to mít dle jihočeského hejtmana dopady na sociální postavení velké části evropské společnosti a v jednotlivých státech EU mohou vypuknout nepokoje. „Jestli Evropa tvrdí, že vede válku s Ruskem – válku o demokracii, o svobodu, tak pokud v tomto souboji ztratíte stabilitu společnosti, tak máme velký problém,“ upozornil, že bez silné a konkurenceschopné Evropy nebude moci bránit ani sebe ani Ukrajinu.

Síkela dle něj situaci příliš neřešil. „Pan ministr průmyslu a obchodu trochu zaspal. Po té naší tiskovce, kde jsme řekli naše návrhy, najednou začaly v éteru lítat nápady, jak se všechno rychle svolá, jak se všechno rychle řeší,“ poukázal s tím, že o tom, že by se Síkela nějak angažoval před současnou vlnou varování, nevěděli ani samotní hejtmané z hnutí STAN.

Situace je přitom tristní. „Většina krajů nemá nakoupené energie. Ne proto, že bychom nechtěli, ony se poslední čtyři měsíce už ani nakoupit nedají!“ zdůraznil Kuba, podle něhož se již situace „vymyká kontrole“.

Řešení se dle Kuby musí hledat opatrně, jelikož nejsme v pozici, kdy bychom mohli být zcela odkázáni na sebe. Sice poukázal, že máme hodně elektřiny, ale pokud bychom začali zastávat stanovisko, že ostatním státům „nic nevyvezeme“, mohlo by to znamenat, že nám ostatní sdělí „fajn, tak si ale ropu a plyn sežeňte někde jinde“, což by mohl být značný problém.

Kuba tak jmenoval, že je třeba volit řešení, které nezamezí vývozu, bude dočasné a levné. Ideální je prý nyní volit nástroj v podobě zastropování ceny elektřiny. „Když ČEZ vyrábí elektřinu, a my budeme chtít, aby si ji koncový zákazník koupil za 5 tisíc za megawatthodinu a obchodník by ji koupil za 15 tisíc, tak těch 10 tisíc nad fixovanou cenou by bylo v ziscích ČEZu. Stát má nástroje, aby si na tyto peníze daní sáhnul. Ty peníze v tom systému jsou, kam by je musel dávat, to je právě plyn,“ navrhuje.

„Velmi mě znepokojuje, že někteří politici vedou debatu ohledně energií, jestli budeme ‚nosit jeden svetr anebo dva‘ a budeme ‚mít 18 nebo 19 stupňů‘. Jestli si lidé nebudou mít kam dojít do práce a budou krachovat firmy, pak bude jedno, jestli budeme mít doma 18 nebo 19 stupňů. Ta debata je politicky naivní. Je třeba rychle sednout ke stolu a přijít s národním řešením, pokud se evropské nepovede – a ono bude velmi složité. Lidé mají instituce a vládu proto, aby je provedli krizovou dobou, je to povinnost politiků,“ zdůraznil.

Spolupracovat s vládou by namísto kritiky nyní dle Kuby měla i opozice. „Teď hrajeme o to, jestli neztratíme v České republice a v Evropě kolem nás demokracii a jestli dokážeme udržet stabilitu společnosti. Ta se může narušit na dlouhé roky dopředu a nemysleme si, že jsme civilizace, které se to nemůže stát. Na to už řada civilizací dojela,“ apeluje k řešení.

Slovům hejtmana Kuby se však v pořadu vysmál pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. Kuba dle něj „popírá sám sebe“. Sám navrhl kromě zastropování ceny například zavést jakési opatření, že by se plynové elektrárny nepodílely na tvorbě ceny elektřiny.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Kdo naopak souhlasil s kritikou vlády v rámci liknavosti postupu ministra Síkely, byl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, jenž míní, že měla být schůzka ministrů EU kvůli energetické krizi svolána už dávno. „Ministr průmyslu a obchodu prostě zaspal,“ tvrdě se obořil do Síkely další koaliční hlas.

Vlády v EU dle něj mají posledních 14 dnů na to, aby situaci vyřešily. Pokud tak neučiní, dojde dle Zdechovského v řadě evropských států k takovým změnám politického zřízení, které v pátek zmiňoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Současná cena energií je podle Zdechovského „totální nesmysl“ a podnikat se při takovéto její výši vyplatí jen těm společnostem, které energie prodávají. „Vláda musí okamžitě konat,“ dodal znovu důrazně.

Celý pořad můžete zhlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…