Síkela jásal nad plnými zásobníky. Pak expert vysvětlil důvod. A ten k radosti není

10.07.2023 19:09

MONITORING SÍTÍ Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) se pochlubil, že zásoby v českých zásobnících plynu přesáhly 3 miliardy kubíků nejrychleji v historii a navíc bez ruského plynu. Už ale neuvedl, že to souvisí s nižší poptávkou po plynu v průmyslovém sektoru a pokračující energetickou krizí.

Síkela jásal nad plnými zásobníky. Pak expert vysvětlil důvod. A ten k radosti není
Foto: Repro Youtube
Popisek: Plynové potrubí - ilustrační foto

Síkela se na Twitteru zaradoval, že už 10. července se naplnily zásobníku plynu na více než 3 miliardy kubíků. „Poprvé v historii se zásoby v tuzemských zásobnících přehouply přes hranici tří miliard kubíků již na začátku července. V minulosti se to podařilo až výrazně později a v mnoha letech se to nepovedlo vůbec. A co je důležité - daří se to i bez dodávek plynu z Ruska,“ uvedl Síkela s tím, že v jiných letech tato situace nastala třeba až v říjnu a pětkrát za posledních 10 let se to nepovedlo vůbec.

 

Zásobníky jsou sice plné, ale Síkela raději nehovoří o ceně plynu a nedodává, že plné zásobníky také značí slabou ekonomiku. Sloupkař pro energetiku a komodity na Bloombergu Javier Blas například upozorňuje, že v Německu, odkud Česko plyn primárně odebírá, letos prudce klesla průmyslová výroba a poptávka po plynu.

„Energeticky náročný průmysl v Německu nadále trpí a jeho výroba v květnu prudce poklesla. Dopad energetické krize v Evropě ještě neskončil. Existuje důvod, proč poptávka po plynu v EU zůstává tak nevýrazná,“ vysvětlil Blas s tím, že výroba je dokonce níže než v covidovém roce 2020.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…