Silnice až nakonec. Ve Švédsku zavedli do sklízení sněhu feminismus

21.12.2022 17:59 | Ze sítí

Feministické uskupení „Sdruženy“ radí, jak mají česká města v zimě genderově vyváženě řešit údržbu komunikací. Zatímco se prý u nás primárně uklízejí silnice, kde ale jezdí většinově muži v automobilech, měly by se přednostně uklízet chodníky, na kterých se primárně pohybují ženy, například při cestě s dětmi do školy.

Silnice až nakonec. Ve Švédsku zavedli do sklízení sněhu feminismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sníh v Praze, ilustrační foto

Téma na twitteru nechtěně otevřel instruktor sebeobrany Pavel Houdek, který se pozastavil nad častým jevem českých měst, kdy jsou silnice v zimě perfektně uklizené, zatímco chodníky nikoliv.

„Proč jsou právě teď v Praze výrazně lépe ošetřené silnice než chodníky? Proč je bezpečnější jít po silnici, kde se to vůbec nesmeká, než po chodníku, kde to skoro nejde? Proč jsou auta důležitější než lidé?“ ptá se Houdek.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Jedna z odpovědí přišla od Anežky Michnové z feministického spolku Sdruženy. Ten také prosazuje, aby se nejprve uklízely chodníky a až poté silnice, ovšem z úplně jiného důvodu. Mělo by se tak prý činit v rámci „genderového mainstreamingu“, který radí, jak by městské samosprávy měly jednat genderově vyváženě.

Spolek dává za příklad studii ze švédského maloměsta, kde prý zjistili, že se v zimě kvůli sněhu na chodnících zraní 3× více lidí než na silnici, a navíc jsou mezi zraněnými většinou ženy. „Vždy se nejprve uklízelo na hlavních tazích, pak na ulicích a až nakonec na chodnících, zastávkách a cyklotrasách. Když vedení města analyzovalo tuto situaci z genderového hlediska, zjistilo, že muži, kteří více jezdí autem, byli upřednostňováni před ženami jenom proto, že se to tak vždycky dělalo,“ píšou Sdruženy ve svém příspěvku.

Zmíněné švédské město proto prý rozhodlo o změně a nejprve uklízí chodníky, zvláště ty ke školkám a školám, k pracovištím a  k nemocnicím, poté další ulice, a až nakonec silnice. „Tyto změny neznamenaly žádné náklady navíc pro správu města, jsou genderově spravedlivé a pomohly vytvořit dobré podmínky ve městě pro všechny, zvláště pro děti,“ uzavírá příspěvek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…