Sirotci: Smutná Langšádlová, smutní Kalousek a Jurečka. Nejsmutnější je aktivista Karel Paták

20.09.2018 9:22

TOP 09 neprosadila včera před Poslaneckou sněmovnou apel na vládu, aby přijala 50 syrských sirotků. Následně se reakcemi zaplnily sociální sítě. Neprošel totiž ani návrh na odsouzení výroků Andreje Babiše (ANO), který přijmout sirotky odmítl.

Sirotci: Smutná Langšádlová, smutní Kalousek a Jurečka. Nejsmutnější je aktivista Karel Paták
Foto: Kalousek
Popisek: Miroslav Kalousek na tiskovém brífinku před schůzí sněmovny

„Většina poslanců je toho názoru, že máme vlastních sirotků dost a o žádné cizí se starat nebudeme. Společnost s těmito ‚humanistickými idejemi‘ riskuje vlastní budoucnost,“ poznamenal poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Velice mě mrzí, že náš návrh přijmout 50 sirotků ze Sýrie neprošel. Jako bychom již zcela ztráceli kontakt s našimi křesťanskými hodnotami,“ poznamenala pak také poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09).

Anketa

Jste rádi, že Sněmovna odmítla usnesení žádající přijetí sirotků ze Sýrie?

97%
3%
hlasovalo: 22636 lidí

„Je mi smutno z dnešního jednání ve Sněmovně,“ napsal pak také lidovec Marian Jurečka. „V životě by mě nenapadlo, že ve vyspělé, demokratické a svobodné zemi budeme diskutovat o tom, jestli je dobré pomoci dětským sirotkům. Nenapadlo by mě, že něco tak samozřejmého co jsem od mala zažíval v rodině, bude předmětem polemik a označováno za obchod s dobrem, jak v debatě řekl Václav Klaus mladší,“ poznamenal.

„Chápu lidi, kteří mají strach z ohrožení naší budoucnosti, lidi, kteří odmítají ilegální migraci. Tu odmítáme my všichni, nikdo zde nechce nelegální migranty! Vždy jsme jako KDU-ČSL hájili princip ‚NAŠE ZEMĚ, NAŠE PRAVIDLA‘, a to stále platí. Všechny osoby, pokud bychom je měli byť dočasně přijmout na naše území, musí splňovat bezpečnostní a zákonné podmínky našeho státu. O tom nikdo nevedl polemiku, bohužel i přesto náš premiér za vládu řekl NE! Dle jeho slov nehodlá o nějaké pomoci sirotkům vůbec ani na vteřinu uvažovat!“ dodal. 

„Proč? Protože to je momentálně v atmosféře strachu politicky nepopulární? Smutný stav země, kde pragmatismus vystřídal základní lidské hodnoty, umět pomoci tomu, kdo pomoc nejvíce potřebuje, dítěti, nemocnému člověku. Ano, každý máme svých starostí dost a je třeba se snažit zlepšovat podmínky doma, ale pan premiér tuto pomoc vůbec odmítá připustit!! V situaci, kdy se spontánně přihlásilo již více než padesát rodin ochotných pomoci! Přesto pan premiér odmítá, aby stát pomohl takovou pomoc zprostředkovat. Zklamání je pro mě i vyhýbavá odpověď kardinála Duky. V takových situacích se s odpovědí nemůže váhat, vdově a sirotkovi se pomoc neodmítá, známe z Bible již více než dva tisíce let,“ podotkl dále Jurečka.

„Ukazuje to o naší společnosti více, než chceme. Pak se nelze divit, že lidé ujíždějí od dopravních nehod. Oni se vlastně chovají ‚jen‘ pragmaticky, protože pomocí ‚riskují‘ nepříjemnosti, stejně jako se zhoršuje pomoc kolemjedoucích a kolemjdoucích, kteří dělají, že nevidí ty, kterým je třeba pomoci. Je to smutný pohled na příklady, které by měly táhnout a být solí země. Pan premiér se občas rád hlásí k odkazu Masaryka. Příběh se sirotky však v plné nahotě ukázal, že je to jen marketingový tah. Protože jeho konání je na hony vzdáleno odkazu a příkladu Masaryka,“ uzavřel s tím, že pozitivní však je, že dostal několik e-mailů od konkrétních rodin, které jsou připraveny si k sobě do svých domovů a rodin tyto sirotky navzdory názoru premiéra této země vzít. „Díky za otevřená srdce,“ zněla poslední věta Jurečkova příspěvku.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Zastavit se, zasmát se a trochu si vydechnout. To jsem včera potřeboval. Byl to náročný den a náročná debata o syrských sirotcích. Ale ukázali jste lidskost. A za to vám patří velké díky!“ zkonstatoval pak také lidovecký předseda Pavel Bělobrádek.

„Měli jsme předsednictvo strany, pak schůzi lidoveckých poslanců a tiskovku ve Sněmovně. Mluvili jsme o přijetí 50 syrských sirotků. Měl jsem trochu obavu, co na to řeknete. Nejen tady na facebooku, ale i všude jinde. Není to jednoduché téma. Nechci, aby naši společnost rozdělovalo. Ale odmítám sbírat nějaké body za populismus a nenávist k dětem. Postavil jsem se k tomu čelem. A jasně řekl své stanovisko. Budu prostě bránit hodnoty křesťanské demokracie. A jsem skutečně mile překvapen za vaše pozitivní reakce. Někteří mi dokonce napsali, kde se mohou přihlásit, že by taky rádi pomohli a vzali si k sobě ty potřebné. Ukázali jste lidskost a milosrdenství. Jsem na vás hrdý. Jasně jste všem ukázali, že tyto hodnoty z českých srdcí nezmizely. Jako křesťan a demokrat jsem za to rád,“ sdělil Bělobrádek.

„Někdo říká, že tady sirotci nebudou šťastni. Vážně si ale někdo může myslet, že dítě bude šťastnější v nějakém táboře bez rodičů než v nějaké rodině, která mu dá lásku a pocit bezpečí?“ zeptal se závěrem.

„Tak nic. Jestli je nějaký den symbolem vítězství ruské propagandy nad západem v ČR, tak je to právě dnes. Den, kdy v soustředěné palbě argumentů á la rok 1938, rozhodla politická reprezentace země, za nezájmu a tichého mlčení většiny obyvatel, že naše země nepomůže ani 50 válečným sirotkům. Tohle je obrazná rána na solar, pro duši svobodného a demokratického Česka. A pokud společnost tuto neskutečně ponižující ránu akceptuje, je už v hybridní válce poražena,“ poznamenal aktivista Karel Paták. 

„Nenamlouvejme si, že obstojíme v těžších zkouškách, když jsme v této, kde je zcela jasné, kde je bílá a kde černá, kde dobro, soucit, empatie, a kde zlo, vůbec nezareagovali. Nerezignujme, ale dostali nás. To, co se stalo dnes, by ještě před několika lety absolutně nepřipadalo v úvahu. Co představoval v devadesátých letech Sládek a jeho věrní, představuje dnes parlamentní většinu. A zatímco dříve brala sládkovce společnost jako nutnou, ale odpuzující esenci demokracie, dnes je i podle volebních výsledků, s dnešním verdiktem PS většina v souladu,“ dodal.

„Začínáme přicházet do stadia, kdy nebude třeba chránit syrské sirotky, nebo už asi prchavý přelud demokracie, která tu v zásadě (měřeno západní optikou) nikdy nebyla, ale nejzranitelnější skupiny spoluobčanů, první cíle autokratů, populistů a ‚novovlastenců‘,“ uzavřel.

Celý příspěvek Mariana Jurečky:

Je mi smutno z dnešního jednání ve Sněmovně.

V životě by mě nenapadlo, že ve vyspělé, demokratické a svobodné zemi budeme diskutovat o tom, jestli je dobré pomoci dětským sirotkům. Nenapadlo by mě, že něco tak samozřejmého co jsem od mala zažíval v rodině, bude předmětem polemik a označováno za obchod s dobrem, jak v debatě řekl Václav Klaus mladší.

Chápu lidi, kteří mají strach z ohrožení naší budoucnosti, lidi kteří odmítají ilegální migraci. Tu odmítáme my všichni, nikdo zde nechce nelegální migranty! Vždy jsme jako KDU-ČSL hájili princip „NAŠE ZEMĚ, NAŠE PRAVIDLA“, a to stále platí. Všechny osoby pokud bychom je měli byť dočasně přijmout na naše území, musí splňovat bezpečnostní a zákonné podmínky našeho státu. O tom nikdo nevedl polemiku, bohužel i přesto náš premiér za vládu řekl NE! Dle jeho slov nehodlá o nějaké pomoci sirotkům vůbec ani na vteřinu uvažovat!

Proč? Protože to je momentálně v atmosféře strachu politicky nepopulární? Smutný stav země, kde pragmatismus vystřídal základní lidské hodnoty, umět pomoci tomu kdo pomoc nejvíce potřebuje, dítěti, nemocnému člověku.

Ano, každý máme svých starostí dost a je třeba se snažit zlepšovat podmínky doma, ale pan premiér tuto pomoc vůbec odmítá připustit!! V situaci, kdy se spontánně přihlásilo již více než padesát rodin ochotných pomoci! Přesto pan premiér odmítá, aby stát pomohl takovou pomoc zprostředkovat. Zklamání je pro mě i vyhýbavá odpověď kardinála Duky. V takových situacích se s odpovědí nemůže váhat, vdově a sirotkovi se pomoc neodmítá, známe z Bible již více než dva tisíce let.

Ukazuje to o naší společnosti více, než chceme. Pak se nelze divit, že lidé ujíždějí od dopravních nehod. Oni se vlastně chovají “jen” pragmaticky, protože pomocí “riskují” nepříjemnosti, stejně jako se zhoršuje pomoc kolemjedoucích a kolemjdoucích, kteří dělají, že nevidí ty, kterým je třeba pomoci. 
Je to smutný pohled na příklady, které by měly táhnout a být solí země. Pan premiér se občas rád hlásí k odkazu Masaryka. Příběh se sirotky však v plné nahotě ukázal, že je to jen marketingový tah. Protože jeho konání je na hony vzdáleno odkazu a příkladu Masaryka.

Pozitivní je, že jsem dostal několik e-mailů od konkrétních rodin, že jsou připraveny si k sobě do svých domovů a rodin tyto sirotky navzdory názoru premiéra této země vzít. Díky za otevřená srdce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…