Širší vedení ČSSD bude hodnotit volby, Hamáček požádá o důvěru

18.10.2018 14:11

Sociální demokracii čeká v sobotu jednání širšího vedení, které určí další směřování vládní strany před březnovým volebním sjezdem. Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček se chystá požádat ústřední výkonný výbor o důvěru po komunálních a senátních volbách, které dopadly pro ČSSD neúspěchem. Není vyloučeno, že straníci v Hradci Králové přijdou i s dalšími návrhy řešení, o kterých se pak bude hlasovat.

Širší vedení ČSSD bude hodnotit volby, Hamáček požádá o důvěru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Hamáček tento týden oznámil, že si na ústředním výboru ověří svou podporu. „Je potřeba předstoupit, sdělit svou vizi na fungování sociální demokracie pro následující měsíce, minimálně do sjezdu, který nás čeká v březnu, a v souvislosti s tím požádat o důvěru při realizaci této vize,“ řekl novinářům. Detaily své vize představovat nechtěl, podle něj by ji měli slyšet jako první členové širšího vedení ČSSD.

Ústřední výkonný výbor je nejdůležitějším orgánem ČSSD mezi sjezdy. Podle stanov může předsedu a místopředsedy odvolat, musí se však pro to vyslovit víc než tři pětiny všech jeho členů. Vzhledem k tomu, že ne všichni členové do Hradce Králové dorazí, museli by pro takový krok hlasovat v podstatě téměř všichni přítomní. Pro běžné návrhy nicméně podobné kvórum neplatí.

Současné vedení ČSSD vybral mimořádný sjezd v únoru a dubnu po fiasku v loňských sněmovních volbách. Místopředseda Jaroslav Foldyna po komunálních volbách před dvěma týdny oznámil, že kvůli výsledku rezignuje. Po obvinění ze zbabělosti od prezidenta Miloše Zemana a poradě s krajským výborem však slova o rezignaci vzal zpět. V ohrožení nicméně mohou být i další členové nejužšího vedení, někteří straníci jsou kritičtí i ke statutárnímu místopředsedovi Jiřímu Zimolovi.

Zimola je jedním z představitelů platformy Zachraňme ČSSD, která v úterý přišla s několika náměty pro budoucnost strany. Kromě přeregistrace členů strany, úpravy stanov či přímé volby vedení hovoří i o rekonstrukci vlády, kterou sociální demokracie složila s ANO. Někteří členové kabinetu za ČSSD jsou podle platformy nevýrazní a nevyužívají potenciál nejviditelnější politické funkce. Hamáček možnost rekonstrukce vlády po necelých čtyřech měsících od jejího jmenování odmítl.

Iniciativa kolem Zimoly, bývalého jihomoravského hejtmana Michala Haška či bývalého senátora Zdeňka Škromacha vznikla začátkem roku před sjezdem s cílem spustit debatu o budoucnosti strany a jejích hodnotách. V současných orgánech, zvolených ještě za vedení tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky, však její sympatizanti nemají příliš vysoké zastoupení.

ČSSD v nedávných volbách obhájila jediný senátorský mandát ze 13, nedařilo se jí ani na komunální úrovni. Hamáček výsledek označil za odraz ode dna po loňských sněmovních volbách. V posledních dnech Hamáček několikrát nezvykle ostře vzkázal straníkům, že mohou odejít, pokud nechtějí respektovat proevropské směřování ČSSD, případně pokud mají potřebu v médiích špinit kolegy.

Před sobotním jednáním ústředního výboru budou v Hradci Králové zasedat v pátek i menší kolektivní orgány ČSSD, tedy grémium a předsednictvo. Výbor se bude zabývat i dalšími záležitostmi, například by měl definitivně potvrdit termín sjezdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…