Situace je velmi vážná. Riziko vzniku třetí světové války se prý značně zvýšilo

12.02.2016 15:16

Ruský premiér Dmitrij Medveděv poskytl deníku Handelsblatt rozhovor, ve kterém tvrdí, že v případě zahájení pozemních operací v Sýrii může vypuknout třetí světová válka. Podobné obavy však má i bezpečnostní expert John. R. Schindler, který tento černý scénář rozebírá v britském týdeníku The Observer.

Situace je velmi vážná. Riziko vzniku třetí světové války se prý značně zvýšilo
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

„Pokud hodlá západní koalice ve spolupráci se státy Perského zálivu spustit pozemní operace v Sýrii, může tento krok vést ke třetí světové válce. Američané i jejich arabští spojenci by se proto měli předem rozhodnout, jestli chtějí tak dalekosáhlý konflikt riskovat,“ pohrozil ruský premiér, který tak reagoval na návrh Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Obě země navrhly, aby byla v Sýrii započata pozemní operace, kterým by velely Spojené státy.

Medveděv v rozhovoru rovněž konstatoval, že by měli místo pozemní operace Rusové společně s Američany vyvíjet tlak na všechny strany zapojené do válečného konfliktu. Zároveň ruský premiér obhajoval účast Ruska v syrském konfliktu, když tvrdil, že ruské nálety brání džihádistům z Islámského státu, aby prováděli teroristické útoky v evropských městech. „Díky našim leteckým úderům ti vrazi s vymytými mozky nemohou dělat to, co dělali na Kavkaze, v ruských městech nebo v Paříži,“ poznamenal Medveděv.

Ruský premiér také velmi tvrdě kritizoval přístup Evropy k řešení migrační krize. „Je to naprosté fiasko a Evropané riskují, že dojde na kontinentu k dalším teroristickým útokům. Bylo skutečně velmi hloupé otevřít své hranice všem žadatelům o azyl. Někteří z nich, mohou to být stovky až tisíce, představují časovanou bombu, a až jim to bude nařízeno, tak prostě půjdou a splní svoji misi. Bohužel je téměř nemožné v rámci masivní migrační vlny identifikovat právě tyto budoucí atentátníky,“ je přesvědčen Medveděv. 

Medveděv také prostřednictvím rozhovoru volal po ukončení sankcí, které na Rusko uvalila Evropa a Spojené státy v důsledku rusko-ukrajinského konfliktu. „Čekáme, že kolegové z Evropské unie udělají první krok. Evropa by měla konečně najít odvahu a přiznat si, že ekonomické sankce by měly být zrušeny, protože nepřinesly nic dobrého pro Evropu ani Rusko. Západ by s námi neměl přestat komunikovat, protože v opačném případě se můžeme opět vrátit do časů studené války. A to by neprospělo skutečně nikomu,“ uzavřel Medveděv.

O možnosti vypuknutí třetí světové války píše v britském týdeníku The Observer také bezpečnostní expert John R. Schindler, který v minulosti působil jako analytik v Národní bezpečnostní agentuře. Schindler jako hlavní důvod takového scénáře uvádí eskalaci napětí mezi Ruskem a Tureckem. „Moskva má jaderné zbraně a Turecko je zase členem NATO,“ argumentuje Schindler lakonicky. Za potenciální rozbušku válečného konfliktu také považuje americký expert současnou ruskou ofenzivu u syrského města Aleppo. Předně ale varuje před rozhodnutím Kremlu uspořádat vojenské cvičení v blízkosti tureckých hranic.

„Vypuknutí války mezi Ruskem a Tureckem, a tedy i NATO, se obává i ruský bezpečnostní analytik Pavel Felgenhauer, který včera publikoval analýzu nazvanou „Rusko zahájilo přípravy na velkou válku“. Felgenhauer přitom není žádný konspirační teoretik, ale patří mezi skutečnou špičku ve svém oboru. Často kritizuje prezidenta Putina i ruskou armádu a málokdy se mýlí,“ píše Schindler a zmiňuje také obdobné obavy Andrewa E. Kramera, který o tomto tématu publikoval svoji esej v americkém deníku The New York Times.

„Ruské ministerstvo obrany oznámilo rozsáhlé vojenské cvičení ve chvíli, kdy dochází k eskalaci napětí na Ukrajině i v Sýrii. Podobný krok však není v případě Moskvy žádnou novinkou. Podobný trik použil Sovětský svaz v srpnu 1968 těsně před invazí do Československa. To také vysvětluje nervozitu NATO pokaždé, když Rusko přikročí k vojenskému cvičení,“ cituje Schindler jednu z pasáží Kramerova textu, který byl v americkém deníku publikován zkraje tohoto týdne.

Schindler upozorňuje, že se bude Putin snažit stůj co stůj zachovat Asadův režim. „Rusko v Sýrii dosáhlo vítězství a NATO i celý Západ se dostaly do slepé uličky. Stejně jako nešťastní obyvatelé Aleppa. Existuje jen malá šance, že dokáže Bílý dům Rusko v Sýrii zastavit. Nicméně nikde není zaručeno, že nechá Rusy dělat v blízkosti svých hranic, co se jim zamane, také Ankara. V takovém případě by se zapletlo i celé NATO do třetí světové války. Za této situace je důležité, aby všechny horké hlavy rychle vychladly. My všichni musíme jen doufat, že se tak opravdu stane,“ píše Schindler.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…