Situace na Ukrajině je čím dál tím vážnější. Porošenko tvrdí, že je země připravena na otevřenou válku s Ruskem

17.11.2014 14:41

Ani po skončení summitu G20 v Brisbane se nezdá, že by se krize na Ukrajině mohla dobrat ke svému zdárnému konci. Ruský prezident opustil setkání ještě před oficiálním zakončením akce a situace na bojišti v oblasti Doněcku se i nadále přiostřuje.

Situace na Ukrajině je čím dál tím vážnější. Porošenko tvrdí, že je země připravena na otevřenou válku s Ruskem
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Při víkendovém setkání s ostatními světovými politickými lídry ruský prezident Vladimir Putin příliš pochopení nenašel. Přesto, že jednal ruský prezident několik hodin s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, tak k zásadnímu posunu nedošlo. Západní politici vyjádřili znepokojení nad ruskou intervencí na Ukrajině a hovořili o tom, že sankce jsou jedním důsledkem těchto kroků. Britský ministerský předseda David Cameron dokonce Putina veřejně označil za „tyrana“.

Putin nakonec z Brisbane odcestoval o několik hodin dříve, než summit oficiálně skončil. Kreml však následně odmítl, že by to bylo kvůli tlaku, který na něj západní politici vyvíjeli. Vedle Merkelové Putin také jednal s novým šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Kanadský premiér Stephen Harper měl podle médií prohlásit směrem k Putinovi, že si s ním potřese rukou jenom proto, aby mu řekl, že má Rusko nechat Ukrajinu na pokoji.

Sankce se rovněž staly hlavním tématem společného setkání vůdců Spojených států, Německa, Francie, Velké Británie, Španělska a Itálie, které proběhlo v samotném závěru summitu. Cameron se po tomto setkání nechal slyšet, že pokud bude Rusko i nadále pokračovat v destabilizace Ukrajiny, další odvetné kroky ze strany Západu mohou následovat. Na dnešek je zase v Bruselu naplánováno setkání z iniciativy nové šéfky Evropské unie přes zahraniční záležitosti Federici Mogheriniové, která ještě před tím rozeslala dopis svým kolegům, kde je vyzvala, aby jí sdělili svůj názor na řešení celé krize. Ve hře je podle agentury AFP i další pokračování sankcí, které by ovšem i nadále mělo směřovat pouze na konkrétní osoby z Putinova okruhu.

Situace přímo na bojišti se mezitím začíná přiostřovat. Především v oblasti Doněcka jsou hlášeny další známky porušování příměří. Agentura Reuters uvádí, že podle svědectví obyvatel Doněcku se přímo v centru města ozývá dělostřelecká palba. Ukrajinská vláda ostatně ve svém prohlášení varovala před další ofenzívou ze strany proruských povstalců. Zároveň však, alespoň podle vyjádření místopředsedy Doněcké lidové republiky Andreje Purgina, došlo k dohodě mezi povstalci a ukrajinskými silami, jejichž výsledkem je zastavení ostřelování doněckého letiště. Mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko však na tiskové konferenci v Kyjevě sdělil, že o takové dohodě nemá žádné informace.

K napjaté situaci se dnes prostřednictvím rozhovoru pro německý deník Bild vyjádřil i ukrajinský prezident Petro Porošenko. Prezident země zmínil, že Ukrajina je plně připravena na otevřenou válku. „Z vojenského střetu s ruskou armádou nemám žádné obavy. Jsme připraveni na všechny scénáře. Nechceme válku, chceme mír. V případě nutnosti však budeme za evropské hodnoty bojovat,“ řekl mimo jiné Porošenko a kritizovat Rusko za to, že nedodržuje žádné dohody. Včera se Porošenko zúčastnil i oslav 25. výročí sametové revoluce v Bratislavě. Se svým slovenským protějškem Andrejem Kiskou se mimo jiné dohodli na užší spolupráci mezi oběma zeměmi. Slovensko by podle vyjádření obou prezidentů mělo Ukrajině usnadnit její cestu ke členství v EU.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…