Skáče, pobíhá... Bakalův novinář se směje Luďku Munzarovi

29.01.2019 13:34

Před třemi dny zemřel známý český herec a dabér Luděk Munzar. Vzpomínali na něj osobnosti spojené s českým kulturním životem, například bývalý ministr kultury Daniel Herman nebo režisér Jan Hřebejk. A Kamil Fila si „cynicky“ všímal, jak v padesáti letech Munzar hrál 19letého mladíka...

Skáče, pobíhá... Bakalův novinář se směje Luďku Munzarovi
Foto: Repro ČT
Popisek: Luděk Munzar v pořadu Všechnopárty

„Luděk Munzar dnes nad ránem odešel do hereckého nebe, ve věku nedožitých 86 let. Měl jsem tu čest se s Luďkem Munzarem několikrát setkat a těší mne, že jsem mu mohl osobně poděkovat za mnohaleté kultivování naší umělecké scény. Byl skutečnou ikonou českého divadla i filmu,“ píše o něm bývalý ministr kultury Daniel Herman a přeje si, ať herec odpočívá v pokoji.

 

I režisér Jan Hřebejk nešetřil chválou. „Odešel výjmečný Luděk Munzar. Loni jsme se potkali po smrti M. Formana, znali se od mládí, od Dědečka automobila (on už hvězda, Forman asistent), volali často, ale pan Munzar mi řekl, že se i trochu styděl, protože ‚Miloš byl opravdová hvězda‘. Oba byli,“ smeká Hřebejk.

 

Anketa

Žaluje Jaromír Soukup Noru Fridrichovou a ředitele ČT Dvořáka oprávněně?

92%
8%
hlasovalo: 9893 lidí
Poněkud jinak na Luďka Munzara vzpomíná filmový kritik a občasný přispěvatel do Respektu Kamil Fila. „Pardon za malého cynika ve mně, vždycky si u jeho jména vzpomenu především na to, jak v prvním díle seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře hrál 19letého mladíka ve svých čerstvých padesáti.

Mnoho momentů daného dílu pak simuluje mládí tím, že Munzar pořád pobíhá a skáče a starší lidé mu říkají, ať tak nejančí. (Samozřejmě make-up s trochou řasenky tomu taky pomáhá.)

Myslím, že je to v dějinách kinematografie a televize velmi unikátní záležitost. Vřele doporučuji ke zhlédnutí před obědem, užijete si dost bizarní legrace,“ doporučuje kritik.

Jedním z těch, kdo Filu za jeho status „vypeskovali“, byl Jakub Václavek: „Kamile, tak evidentně to úplně unikátní záležitost není (ani v tom seriálu, kdy tři generace jedné rodiny hrají třicátníci a čtyřicátníci, ostatně nejstaršího Cirklova-Munzarova syna hraje Petr Kostka, který je jen o pět let mladší). Spíše je to symptom jisté fáze dramatického televizního vysílání, kdy se bralo, že herec může věk zahrát. Je to dobová praxe. Jistě z dnešního pohledu úsměvná, ale rozhodně to není takový bizár, jaký z toho děláš. Schválně se třeba podívej na britskou řadu televizních adaptací Shakespeara nebo seriál Já, Claudius, jestli ti tam bude připadat, že ti lidé odpovídají věkem postavám, které hrají.“ Kamil Fila to označil za „dobově symptomatický fetiš hereckých bardů“. Václavek pak řekl, že jsou to právě takové řeči, které snižují mínění o jeho osobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…