Skandální výpověď: Kdyby tohle vyplavalo, ČSSD se nedostane do Sněmovny

16.02.2017 8:32

Od zatčení tehdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) uplyne brzy pět let. Policie tehdy vlivného politika zatkla s krabicí od vína, v níž bylo sedm milionů korun. Dodnes však nepadl pravomocný rozsudek. Seznam Zprávy se nyní věnují tehdejšímu prohlášení, které Rath zmínil. „Šlo o peníze na financování voleb.“

Skandální výpověď: Kdyby tohle vyplavalo, ČSSD se nedostane do Sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík se nyní díky klíčovému svědkovi se znalostí poměrů v sociální demokracii dozvěděli, jaké tajemství vlastně exposlanec drží. Nejprve se však vydávají do Hostivice, kde má Rath ordinaci. Ten však s nimi mluvit nechce, což vyřídí přes svůj zdravotní personál. Do čekárny však náhle přichází Rathův dlouholetý přítel z ČSSD a exstarosta obce Cerhenice Marek Semerád. „Jdete za ním jako pacient?“ ptá se jej Slonková. „Jako kamarád,“ odvětí Semerád.

„Semerád je člověk, který když se nosily peníze do pokladny ČSSD, tak o tom prostě ví,“ domnívá se Slonková.

Video najdete ZDE.

Když se pak reportéři osobně Ratha na ulici při odchodu z práce dočkají, ten je odmítá. „Napište mi e-mail,“ říká jim. Semerád je však ochotnější. „O peníze na volby nešlo. To je úplný nesmysl, opravdu ne,“ popírá tehdejší Rathův výrok. Politické strany jsou dle jeho slov financovány ze státního rozpočtu. 

Anketa

Co říkáte na Zemanovu myšlenku, že platit 100 Kč za den v nemocnici je únosné, pokud to bude kompenzováno chudým?

hlasovalo: 10858 lidí

„Když tehdy Davida Ratha zatkli, byl to šok. A byla to nepříjemná situace,“ sdělil. A proč přijel do Hostivice? „Jsme kamarádi, popovídat si,“ řekl. Rath se v tu chvíli rozpovídá. „Zajímavé by pro vás bylo se podívat na to, proč mě policie nepozvala k výslechu ke kauze Čapí hnízdo. Protože tam já můžu hrát roli poměrně zásadního, klíčového svědka,“ uvádí. „V situaci, kde mohu hrát opravdu klíčovou roli, tak se o to nikdo nezajímá,“ dodal. „A na to financování ČSSD, to se můžete zeptat pana současného předsedy Poslanecké sněmovny Hamáčka, ten byl tehdy volební manažer, proč se ptáte mě?“ ptá se Rath a odchází. 

Slonková pak zmiňuje tajný zdroj, jenž uvádí, že Rath může být pro ČSSD nebezpečný. „On tvrdí, že kdyby Rath teď promluvil, tak by to mohlo svrhnout Sobotku a další lidi z ČSSD, protože prostě věděli o tom, jakým způsobem probíhalo financování ČSSD, do kterého byl zapojen Rath,“ uvedla Slonková s tím, že pro ČSSD je klíčové, aby Rath před sněmovními volbami nemluvil a nešel do kriminálu.

„Občas se vídáme. Ale o tom, jaké financování on tehdy myslel, se nebavíme,“ řekl pro Seznam Zprávy Rathův stranický kolega Richard Dolejš. Potkat se s redaktory však nechtěl. Promluvil však jiný dlouholetý člen ČSSD, jenž si ale přál zůstat v utajení.

„Myslím si, že určitě jsou lidé v ČSSD, kteří by se měli bát, když David Rath promluví. Rozhodně jsou to všichni, kteří se pohybovali v té době ve středních Čechách, když byl David Rath hejtmanem. Rozhodně všichni ti lidé, kteří se tehdy podíleli na správě středních Čech, tak by strach měli mít,“ zmínil.

„Myslím si, že Bohuslav Sobotka moc důvod bát se nemá. On jako předseda strany se praktik, které se děly dole, tak blízko nevyskytnul, a pokud prostě nějaké peníze končily v okolí Bohuslava Sobotky, tak byly zcela jistě použity pro prospěch partaje,“ dodal.

„Jan Hamáček byl volebním manažerem a já si myslím, že volební manažer s těmito věcmi nepřicházel moc do styku. Spíš to byla věc volebního týmu, za nímž stál ve středních Čechách, pokud se nemýlím, Marek Semerád,“ zmínil.

„Zkoušeli jste si někdy v ČSSD spočítat, kolik peněz musí David Rath mít?“ zeptá se následně Kubík. „Myslím si, že to byla částka k půlmiliardě,“ odvětil muž s tím, že se musí finance u Ratha hledat dál.

Ohledně zrušení rozsudku nad Davidem Rathem kvůli nelegálnosti pořízení odposlechů existují podle muže dva důvody. „Opět jsou to spekulace. Koluje, že si to buď David Rath z těch peněz zaplatil, nebo že jsou skutečně legální důvody, proč to má soud zopakovat,“ sdělil. Souviset s tím prý může i obava jistých lidí v ČSSD. „Nejsou ale přímé důkazy,“ dodal.

V případě, že by teď Rath vystoupil s tím, že dával peníze z cinknutých zakázek do stranické pokladny, byl by to podle neznámého muže průšvih velkého kalibru. „Myslím si, že by to byl svým způsobem konec ČSSD. V této chvíli by to znamenalo i poměrně velký úpadek sociální demokracie a Bůh ví, zda by se s takovýmto stigmatem dostala ČSSD do Sněmovny,“ uvedl. 

Reportéři následně zmiňují odposlech z března 2012, kde Rath hovoří o krmení zvířete. „Kdo je zvíře?“ ptají se. A co k tomu říká Jan Hamáček? „Samozřejmě, že jsem o tomto zaznamenal informace v médiích,“ potvrdil, že o těchto odposleších ví, Hamáček. „Proč David Rath zmiňuje moje jméno, se musíte zeptat jeho,“ dodal. Finanční část kampaně měl podle něj Martin Starec. 

Závěrem pak reportéři zveřejňují e-mail, v němž se dočkali Rathových odpovědí. Konkrétně vypichují dva klíčové výroky. „Vedení ČSSD chtělo, aby členové ve funkcích pomáhali se získáváním sponzorů. O jednotlivých lidech, kteří o tom v různých časových úsecích se mnou hovořili, mluvit nebudu. Mým cílem není je poškodit ani škodit ČSSD,“ uvedl s tím, že žádostem o pomoc vyhověl. „A ty, kteří chtěli přispět, jsem odkázal na příslušné lidi. Nevedl jsem si evidenci, ale dárci nabízeli nezanedbatelné částky,“ uvedl.

A vrátil se také k Čapímu hnízdu. „Když jsem vystřídal hejtmana Petra Bendla, požádal jsem o prověření všech dotací, především těch, které šly soukromým firmám. Pan Babiš mě nekontaktoval jen prostřednictvím SMS. Několikrát jsme se spolu následně i sešli v přítomnosti dalších osob. Pan Babiš nám o všem dost podrobně vyprávěl. Jistě pochopíte, že neřeknu víc v situaci, kdy běží vyšetřování, já nebyl vyslechnut a myslím si, že pan Babiš má krytí od vrchní státní zástupkyně Bradáčové, a proto si myslím, že vyšetřování bude v této chvíli zameteno pod koberec,“ napsal Rath.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …