Školy v šoku, nebudou mít peníze. Bek kontruje čísly: Máte o pět miliard víc než loni

11.02.2024 9:25 | Monitoring

Školy jsou v šoku. Ministerstvo školství zveřejnilo rozpočet, který ukázal, že nebudou mít dost peněz na platy a provoz; mnohé se obávají, že budou muset propouštět. Rozpočet přitom zahrnuje už i tři miliardy potvrzené na konci ledna vládou resortu školství vedenému Mikulášem Bekem (STAN). Ten se vůči kritice ohrazuje tím, že školy mají o pět miliard více než loni. Přislíbil, že bude usilovat o zmírnění negativních rozpočtových dopadů a že v pondělí představí řešení.

Školy v šoku, nebudou mít peníze. Bek kontruje čísly: Máte o pět miliard víc než loni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Ředitelé škol se hroutí, nemají z čeho zaplatit uklízečky a školníky, nevylučují ani možné propouštění, které by mohlo ohrozit chod škol a hrozí, že slibovaných peněz se nedočkají ani učitelé.

Ministr Bek na platformě X uvedl, že se s rozpisem rozpočtu školám pro letošní rok šíří nepravdivé informace. Vysvětlil, že meziroční snížení o 7495 financovaných pozic odpovídá počtu dlouhodobě neobsazených míst. Jenže řada ředitelů hovoří o tom, že ministerstvo už neřeší, zda mají školy místa nepedagogů obsazená. Právě tři miliardy navíc pro regionální školství, které schválila vláda na konci ledna měly, pokrýt platy nepedagogických pracovníků.

K aktuálnímu stavu rozpočtu pro regionální školství Bek připomněl, že do škol přijde o pět miliard víc než loni. „Ministerstvo školství rozepsalo pro regionální školství prostředky pro rok 2024, a to včetně navýšení, které vláda schválila koncem ledna. Pro regionální školství územně samosprávných celků počítá rozpis s částkou 188 miliard korun, což je oproti loňskému roku o pět miliard více. Naplnil se tak můj závazek, že se zasadím o minimalizaci počtu nefinancovaných úvazků nepedagogických pracovníků,“ sdělil Bek.

Na kritiku chce podle svých slov reagovat snahou snížit negativní dopady rozpočtu: „Jsem si vědom skutečnosti, že rozpis rozpočtu pro regionální školství zveřejněný začátkem tohoto týdne přesto vyvolává řadu emotivních reakcí. Rád bych v této souvislosti jednak připomněl, že aktuální čísla nepředstavují úplný rozpočet škol zřizovaných obcemi a kraji, ty budou v souladu s dosavadními postupy ještě doplňovány z krajských normativů a rezerv.  Dále chci veřejnost ujistit, že i ze své pozice budu usilovat o další zmírnění negativních rozpočtových dopadů,“ doplnil Bek.

V pondělí plánuje představit řešení: „Možná řešení představím zástupcům z řad školských odborů a asociací na předem dohodnutém jednání v pondělí 12. února. Navržená opatření ovšem nelze uskutečnit z rozhodnutí ministra školství, neboť vyžadují shodu celé vlády. Proto jsem se dohodl s panem premiérem, že tématu se společně budeme věnovat v následujících dnech,“ uzavřel ministr školství Mikuláš Bek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chtělo by to stávku a demonstraci škol, plošnou a nejméně na týden. Aby rodičům došlo, že problém se přenese i na ně, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 11.02.2024 9:45:51
pokud nebudou demonstrovat společně se školami, bude si pětikolka dovolovat stále více a utrácet za zbraně, místo za vzdělání.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…