Skotové, do zbraně. Po referendu o EU se nejspíš chystají další veřejná hlasování

25.06.2016 15:59

Před dvěma roky Skotové uspořádali referendum o možném odtržení od Velké Británie. Některé deníky se postavily za odtržení, jiné ho zarputile odmítaly. Situace se opakuje. Zastánců setrvání ve svazku s Anglií, Walesem a Severním Irskem bude podle všeho méně než tehdy. Za vypsání dalšího referenda se totiž postavil i skotský bulvární deník Daily Record, který před dvěma roky brojil proti rozdělení Velké Británie. Nyní volá do zbraně skotskou ministerskou předsedkyni.

Skotové, do zbraně. Po referendu o EU se nejspíš chystají další veřejná hlasování
Foto: telegraph.co.uk
Popisek: Vlajka Velké Británie a Skotska

Bulvární deník Daily Record volá na svých stránkách po tom, aby předsedkyně skotské vlády Nicola Sturgeon udržela svou zemi v EU. A dáma po zasedání kabinetu přislíbila, že udělá vše, co bude v jejích silách, aby toho dosáhla. „Rozhovory o setrvání v EU začnou bezprostředně,“ přislíbila Sturgeonová už krátce po ohlášení výsledků referenda o Brexitu.  

Skotsko bude také jednat s dalšími představiteli EU, aby bylo možné udržet vzájemné vztahy na co nejlepší úrovni. K jednání se skotskou předsedkyní vlády budou v příštích 14 dnech přizváni představitelé zemí EU. „Chceme dát jasně najevo, že si vysoce ceníme jejich přínosu pro skotskou ekonomiku, společnost i kulturu,“ uvedla.

Celý text v angličtině najdete zde.

Současně bude zřízen tým expertů, jenž se bude zabývat politickou a ústavní budoucností Skotska. Dáma je odhodlána zemi chránit. Je odhodlána udělat vše pro to, aby se Skotové uklidnili. Všem také slíbila, že zájmy Skotska bude důrazně hájit i u centrální vlády v Londýně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…