Šlachta přinesl k Moravcovi video zásahu u Nagyové. Nebylo to žádné hovadské chování, hájil se

22.12.2013 12:58

Česká televize uveřejnila ve svém vysílání v pořadu Otázky Václava Moravce sestřih záznamu ze zatčení Jany Nagyové, nyní Nečasové.

Šlachta přinesl k Moravcovi video zásahu u Nagyové. Nebylo to žádné hovadské chování, hájil se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Stalo se tak v rozhovoru moderátora s ředitelem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robertem Šlachtou a s jeho protejškem z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Milanem Komárkem. Podle slov Václava Moravce padlo rozhodnutí k zveřejnění na základě vyjádření manžela Jany Nečasové, bývalého ministerského předsedy Petra Nečase, srovnávajícího zásah policie s jednáním Gestapa či StB.

Na záznamu je vidět, že v úvodu zásahu asistovali nejméně dva příslušníci Útvaru rychlého nasazení (URNA), kteří měli pomoci při zdolání vstupních dveří do bytu, kdyby Jana Nagyová odmítala otevřít. Technické prostředky k násilnému překonání dveří započali osazovat okamžitě, současně s prvním zaklepáním na dveře. Poté, co Jana Nagyová otevřela, se již na sestříhaném záznamu neobjevují.

Při promítání záběrů Šlachta ujišťoval, že postup je zcela standardní. „Byli zde příslušníci útvaru URNA, ale pouze pro případ, že by paní Nagyová odmítla otevřít. Když se tak stalo, tak se stáhli. A sami vidíte, že byla řádně poučena a vše bylo v naprostém pořádku. Nebyly to žádné gestapácké metody, žádné hovadské chování,“ podal plukovník Šlachta k videu výklad.

Již v bytě poučil příslušník ÚOOZ zadrženou a ukázal jí rozhodnutí soudu umožňující zatčení i domovní prohlídky. Zároveň s ní vyřešil praktické věci, jako zabezpečení bytu před požárem, obhospodaření psů, zpravení rodinných příslušníků a možnost volby advokáta.

Podle Roberta Šlachty „jeho“ příslušníci nebyli zakukleni v maskách, na rozdíl od přizvané asistence z ÚOOZ. K rozhodnutí o zveřejnění záznamu, což není zcela obvyklý postup, vedla policejní útvar právě kritická srovnání s Gestapem či StB. "Ukázali jsme záznamy, abychom učinili jednou konečně přítrž tomu,“ uvedl ředitel Šlachta s tím, že rozhodnutí soudu k zásahu mají jeho lidé vždy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…