Šlachtovi lidé hromadili kompro odposlechy, šetřili si je "na horší časy". Teď je pouštějí Babišovým novinářům. Zde je důkaz

03.09.2016 9:31

Už tak dost nelichotivý obrázek české policie se opět dostává o notný kus od výkladní skříně bezpečnostních složek dál. Odposlechové eldorádo, které před časem rozpoutal v rámci policejních mocenských vendet Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v Olomouci, do které měl v první řadě spadnout exministr vnitra Ivan Langer, přineslo lidem Roberta Šlachty stovky hodin záznamů rozličných schůzek. V restauraci Potrefená husa (v domě patřícím Langrovu příteli Ivanu Kyselému, společnost dostala po aféře údajně výpověď) je dokonce podle neoficiálních informací z policie koordinovala příslušnice ÚOOZ coby servírka. Jenže policisté si z „uší“ vyzobli, co se jim hodilo do takzvané kauzy Vidkun, z níž měly přes policejního prezidenta Tomáše Tuhého podle bývalého šéfa ostravského ÚOOZ Jiřího Komárka brutálně unikat informace, to nejtřaskavější si ale ponechali na horší časy, až se dostanou do střetu s vedením prezídia a ministrem vnitra.

Šlachtovi lidé hromadili kompro odposlechy, šetřili si je "na horší časy". Teď je pouštějí Babišovým novinářům. Zde je důkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, šéf ÚOOZ

Ano, dnes už je zřejmé, že k tolik kritizované reorganizaci policie došlo nejen kvůli dublování práce specializovaných policejních složek, ale velmi pravděpodobně i kvůli tomu, že se Šlachtův útvar téměř přestal zajímat o organizovaný zločin a soustředil se hlavně na lobbisty a politiky, tedy na pracovní téma, které mělo dle vnitřních regulí patřit protikorupční policii. A dnes už není vyloučeno ani to, že k reorganizaci možná došlo i kvůli chystané další fatální razii, ne nepodobné té ze Strakovy akademie z léta 2013. Která by díky stylu práce ÚOOZ a vrchních žalobců dopadla u soudů s velkou pravděpodobností velmi podobně.

Co na celé věci ale nejvíc zaráží, že z olomouckých odposlechů usochali pouze případ Vidkun, pojmenovaný podle norského důstojníka a fašistického politika Vidkuna Quislinga. Jeho jméno dnes platí v mnoha světových jazycích za synonymum pro kolaboranta či vlastizrádce a je zjevně, že Šlachtovi lidé mířili výrazně výš, než na olomoucké policisty a politiky. ParlamentníListy.cz proto přinášejí celé znění sdělení obvinění olomouckému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi, podnikateli a Langerovu příteli Ivanu Kyselému, náměstkovi policie olomouckého kraje Karlu Kadlecovi a jeho podřízenému Radku Petrůjovi. Není v nich ani zmínka o policejním prezidentovi Tomáši Tuhém, sociálnědemokratickém poslanci Romanu Váňovi, ani o „vyřešeném Robertu Šlachtovi“. Čtenář nechť posoudí sám.

CELÝ DOKUMENT SI PROSTUDUJTE ZDE

O to víc je zarážející, že z utajovaných materiálů, které má k dispozici parlamentní vyšetřovací komise, hojně citují listy ministra financí a potenciálního nového premiéra Andreje Babiše Lidové noviny a Mladá Fronta Dnes. Z práce Šlachtových detektivů, kterou překlápějí Babišova média je zřejmé, že jde o spousty rozhovorů, kde se mluví o někom třetím, kdo je vlastně nejdůležitější, anebo drby. Proto také drtivá většina čtenářů, i když se noviny snaží, textům vůbec nerozumí.

Z Lidovek jsme se tak mohli dozvědět, že Šlachtova tajná zpráva, která má dokázat propojení politiků a byznysmenů s policisty, obsahuje zejména odposlechy vyšetřovaných kauz. Zpráva naznačuje zvýšený zájem policejních špiček o případ prostějovského sociálního demokrata Jaroslava Králíka (o něm se ve sdělení obvinění v kauze Vidkun detektivové zmiňují) nebo o odstranění dnes už bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty. „Pan Šlachta je vyřešenej. Šlachta končí,” ozývá se na jedné z nahrávek hlas jednoho z někdejších velitelů olomoucké policie Karla Kadlece. V kavárně Cafe Delux, jak napsala Mladá fronta dnes, proti němu tehdy seděl jeden z místních podnikatelů.

Robert Šlachta nakonec skončil u policie dobrovolně, a to o rok a půl později. Důvodem byl nesouhlas s reorganizací policie, kdy byl k 1. srpnu jeho útvar začleněn do Národní centrály proti organizovanému zločinu. Podle Šlachtova tvrzení účelově. Přímé důkazy proti policejnímu prezidentovi Tomáši Tuhému, jeho náměstkovi Zdeňku Laubemu ani ministru vnitra Milanu Chovancovi ale Robert Šlachta ani Jiří Komárek ale parlamentní vyšetřovací komisi nepřinesli. Ale zdůraznili, že Laubeho jméno ale na zaznamenaných schůzkách zaznělo. Laube sám však nikoli. „Přímo Laube si zavolal Milana (Pospíška)... a říkal: Dívej se, já, když jsem nastoupil do funkce, tak jsem dostal úkol odrovnat Šlachtu,” řekl Kadlec na schůzce s někdejším šéfem kriminalistů Milana Pospíška a podnikatelem Ivanem Kyselým. Oficiální verze zní: povídáme si u piva. Ve sdělení obvinění se tuto informaci nedočteme.

Kadlecovo jméno se podle Babišových médií ve více než čtyřicetistránkové zprávě objevuje mnohem častěji. Ani jednou Tomáše Tuhého, jeho bývalého tchána a neoficiálního poradce Radima Pražáka (bývalého šéfa severomoravských policistů), ani jednou Zdeňka Laubeho. Detektivové jej zaznamenali také v souvislosti s kauzou podnikatele Králíka. Podle odposlechů měl Kadlec svému podřízenému říct, že podnikatele musí stíhat za každou cenu. Podle obvinění měl dokonce naléhat, aby jej do měsíce obvinili. Ano, to se ve sdělení obvinění dočteme. Ne už pak, že: „To mělo být do 15. března. To mají sjezd,” měl podle Kadlecova vyprávění odvětit Laube. Zmínku o sjezdu si detektivové vizionářsky spojili s tehdy připravovaným sjezdem ČSSD, který připadl na 13. a 14. března 2015.

Stejně tak v textu obvinění budeme marně hledat olomouckého poslance ČSSD a šéfa sněmovního výboru pro bezpečnost. Jak zjistily Lidové noviny, respektive, jak jim někdo z okruhu lidí okolo Roberta Šlachty našeptal, či pro snazší práci spíše podsunul, poslanec Váňa musel již před časem detektivům protimafiánské policie vysvětlovat okolnosti jedné schůzky. „Hlas olomouckého zákonodárce se totiž objevil v odposleších pořízených v rámci operace Vidkun – ta mířila na policejní, podnikatelské a politické špičky v Olomouckém kraji. Část odposlechů přitom tvoří podklady pro tzv. Šlachtovu zprávu, jíž se zabývá sněmovní vyšetřovací komise,“ napsaly Lidové noviny.

To, že ze Šlachtovy utajované zprávy budou unikat informace, se dalo celkem čekat. Ostatně se tak stalo i v případě zprávy jeho předchůdce Jana Kubiceho v roce 2006. Jenže tehdy o vnitřnostech Kubiceho zprávy informovala napříč všechna média. Dnes pouze Babišovy Lidové noviny a Mladá fronta Dnes. V souvislosti s nástupem Roberta Šlachty na Celní správu a vzhledem k Babišem připravovanému zvýšení pravomocí celníků, kteří by se de facto stali policisty, k nastávajícím krajským a senátním volbám a ne až tak příliš vzdáleným volbám sněmovním, to všechno jaksi do sebe zapadá. Až s hrozivou přesností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…