Slavný americký expert: Kdyby vás napadlo Rusko, Němci se na vás vykašlou. Víte, nechci vás Čechy urazit, ale...

01.07.2015 8:02

Americký geopolitik a zakladatel soukromé konzultační zpravodajské agentury Stratfor George Friedman považuje Českou republiku za německý satelit. Prý z toho těžíme, ale kdyby se Rusko rozhodlo nás napadnout, Němci by na pomoc nepřišli. Nemohou si totiž dovolit Rusko naštvat.

Slavný americký expert: Kdyby vás napadlo Rusko, Němci se na vás vykašlou. Víte, nechci vás Čechy urazit, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Friedman tvrdí, že Německo a Spojené státy mají velmi rozdílné zájmy ve vztahu k Rusku. Zatímco Američané prý udělají vše pro to, aby se Rusko nestalo v Euroasii jediným hegemonem a budou se ho snažit zatlačit co nejdále na východ, Německo si nemůže dovolit Rusko znervózňovat, protože má v Evropě spoustu jiných problémů k řešení.

„Kdybych byl německý kancléř, viděl bych, jak se Evropa hroutí. A řekl bych si: Musím mít dobré vztahy s Ruskem, protože vyvážím přes polovinu svého domácího produktu a Rusko je pro mě odbytiště,“ vysvětloval Friedman v rozhovoru pro Lidové noviny. Přes polovinu německého vývozu totiž míří na evropský trh a je otázkou, co s ním bude do budoucna, protože jih Evropy je v depresi a eurozónu pohltil řecký bankrot. Rusko je tak dle amerického geopolitika jedním z míst, kde by si Německo mohlo vynahradit evropskou ztrátu.

„Jako německý kancléř tudíž nechci řešit ukrajinský problém, protože podkopává můj národní zájem, a tím je export. Kvůli spojenectví s Američany či Brity bych si ale nemohl dovolit nechat Ukrajinu napospas svému osudu. Proto bych zvolil politiku silných slov a relativně měkkých opatření – čemuž se současná německá politika vůči Rusku blíží,“ tvrdí Friedman.

Český premiér by dle něj měl co nejvíce sledovat německou linii, protože Česko je prý součástí německé zóny. „Nechtěl bych někoho urazit, ale jste satelitem Německa, jeho sedmnáctou spolkovou zemí, a dobře tomu tak, profitujete z toho,“ uvádí Friedman s tím, že kdyby Rusko dostalo české choutky, Německo nás pravděpodobně zachránit nepůjde. Jak již vysvětloval výše, nemůže si totiž dovolit Rusko naštvat.  

reklama

autor: luš

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…