Sledované forum v Davosu. Těsně před začátkem se objevil seznam „zlobivých“

16.01.2024 16:11

Bruselský plátek Politico zařadil slovenského premiéra Roberta Fica mezi „dvanáct zlobivých“, kteří by se měli zúčastnit Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Spolu s Ficem mezi „tucet špinavců“ patří například polský prezident Andrzej Duda, ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev nebo saúdský korunní princ Mohammed bin Salmán.

Sledované forum v Davosu. Těsně před začátkem se objevil seznam „zlobivých“
Foto: Facebook
Popisek: Slovenský premiér Robert Fico

V Davosu v pondělí začalo 54. zasedání Světového ekonomického fóra, týdenního setkání zástupců vlád a prezidentů více než stovky zemí, zástupců mezinárodních organizací a přes tisíc představitelů soukromého sektoru i akademické sféry. Hlavním motem má být „obnovení důvěry“, což je reakce na složitou geopolitickou situaci ve světě, kterým zmítají konflikty na Ukrajině, v Palestině a další.

Na Světovém ekonomickém fóru by letos oproti jiným rokům měli vystoupit státníci z nejmocnějších zemí světa, příkladem americký ministr zahraničí Antony Blinken, čínský premiér Li Čchiang nebo francouzský prezident Emmanuel Macron a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Za Českou republiku do Davosu míří ministr zahraničí Jan Lipavský a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Bruselský deník Politico sestavil seznam „dvanácti zlobivých“, kteří by měli do Davosu také zamířit. Jde prý o seznam „autokratů, diktátorů, zločinců, vyděračů, obchodníků s bídou, rozvracečů a politických vyvrhelů“.

Anketa

Máme se připravovat na válku?

9%
89%
hlasovalo: 14407 lidí
Mezi nimi například nový argentinský prezident Javier Milei, který je přezdívaný „šílenec“ a který například prosazuje prodej lidských orgánů na volném trhu, mafiána Al Capona označil za hrdinu a jeho nejlepšími rádci v prezidentském úřadu jsou prý jeho dva psi. Do seznamu patří i autokratický ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev, čínský premiér Li Čchiang, saúdský korunní princ Mohammed bin Salmán a tři představitelé V4.

Zaprvé polský prezident Andrzej Duda, který momentálně využívá své pravomoci neschválit rozpočet nové vládě Donalda Tuska, která po letech dostala z vládnoucích pozic stranu Právo a spravedlnost, anebo v prezidentském paláci ukryl dva odsouzené poslance PiS, pro které si tam musela dojít policie. Polsko možná i kvůli těmto událostem brzy čekají předčasné volby. V seznamu je také maďarská prezidentka Katalin Novaková, spojenkyně premiéra Viktora Orbána.

O slovenském premiéru Ficovi Politico referuje jako o muži, jehož se Slovensko nějak nemůže zbavit. „Fico, kterého v roce 2018 donutily odejít z funkce masové protesty po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, koncem loňského roku povstal z politického popela a stal se počtvrté slovenským premiérem. Jeho strana Smer vedla kampaň přátelskou k Putinovi a zavázala se ukončit veškerou vojenskou podporu Ukrajině,“ píše komentátor Politica.

„Slovenské soudy stále řeší několik případů organizovaného zločinu z doby, kdy byl Smer naposledy u moci, v nichž figurují oligarchové, kteří údajně profitovali ze státních zakázek, bývalí nejvyšší policejní důstojníci a vysocí důstojníci vojenské rozvědky a poslanci všech tří stran Ficovy nové koaliční vlády,“ dodává Politico.

Fico je shodou okolností aktuálně na návštěvě Maďarska, kde s Viktorem Orbánem společně odmítli migrační pakt EU i zrušení práva veta členských států evropského bloku. „Pro obě země je důležitá suverenita. Ze strany Maďarska nemáme radost z iniciativ z Bruselu o vytvoření superstátu a vůbec nemáme radost z iniciativ, které chtějí legitimizovat nelegální migraci,“ řekl Orbán.

„Odmítáme formu migračního paktu, že nám bude někdo přikazovat, že buď přijmeme migranty, nebo zaplatíme pokutu,“ přidal se Fico, jak informuje server Hungarytoday.hu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když nezpívají falešně jako druzí, šup s nimi z kola ven, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMarymary , 16.01.2024 16:29:04
Jinak stačí zveřejněna elita ve třetím odstavci. schvab se sorosem se omluvili, jinak tam byli všichni ti, co oplývají 90 % bohatství světa. A s nimi nemá cenu cokoliv projednávat. (Jde prý o seznam „autokratů, diktátorů, zločinců, vyděračů, obchodníků s bídou, rozvracečů a politických vyvrhelů. A ti co se zúčastnili (budiž ničemové) právě těch co chtějí krom sebe do ještě větší bídy poslat pro ně tzv. plebs.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …