Sleva na už tak levné bydlení. Piráti v Praze postrkují vládu

20.04.2022 14:59

Ten, kdo u sebe ubytuje ukrajinské uprchlíky a nenechá si za to zaplatit, si může od státu vyžádat příspěvek až 12 tisíc. Pražskému magistrátu se to ovšem zdá málo. Takže chce motivovat nájemce městských bytů, aby u sebe nechali bydlet uprchlíky. A za to jim sníží už tak levné nájemné až o 4 tisíce.

Sleva na už tak levné bydlení. Piráti v Praze postrkují vládu
Foto: Archiv J. Sojky
Popisek: Novorenesanční dům v pražské Revoluční ulici

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42651 lidí
Jak známo, česká vláda přispěje těm občanům, kteří ve svém obydlí ubytují bezplatně ukrajinské uprchlíky. Podmínkou je, aby toto ubytování v období kalendářního měsíce trvalo minimálně 16 po sobě jdoucích dnů. Dávka je určena jen fyzickým osobám a tyto nemusí být vlastníkem nemovitosti, může se tedy jednat o nájemce.

Příspěvek bude činit 3000 Kč za ubytovanou osobu za kalendářní měsíc, přičemž maximálně lze takto čerpat dávku na 4 ubytované osoby. Nejvíce tedy může někdo za měsíc na příspěvku získat 12 000 Kč na jednu domácnost. O dávku je možné žádat od 11. dubna, žádost musí být vyplněna elektronicky, příspěvky nebudou daněné ani započítané do jiných limitů a kritérií.

Se svou verzí nyní přišel i pražský magistrát, polepšit si budou moci obyvatelé městských bytů. „Schválili jsme návrh, který umožní domácnostem v městských bytech získat slevu na nájemném, pokud ubytují ukrajinské uprchlíky. Sleva 1000 Kč bude poskytována měsíčně za každou ukrajinskou osobu, nejvýše pak 4000 Kč měsíčně za jeden byt,“ uvádí magistrát. Dodejme, že městské byty bývají většinou pronajímány za ceny, která jsou signifikatně pod úrovní tržního nájemného v Praze.

„Rada tak reaguje na vládní nařízení o solidárním příspěvku pro domácnosti, které u sebe ubytují uprchlíky. Vládní příspěvek ve výši 3000 Kč měsíčně na každého ubytovaného uprchlíka s limitem 12 000 Kč měsíčně na domácnost totiž odborníci považují za nedostatečný. Sleva bude poskytována po dobu účinnosti nařízení vlády,“ uvádí pak magistrát na svých stránkách. Za bytovou politiku na magistrátu odpovídá pirátský radní Adam Zábranský. Praha prý chce tímto krokem motivovat nájemce městských bytů k poskytnutí pomoci ukrajinským uprchlíkům. Zastupitelstvo již dříve vyzvalo vládu, aby příspěvek navýšila.

„Na ubytování uprchlíků jsme vyčlenili část městské ubytovny na Zličíně a za tímto účelem připravujeme i ubytovnu v Praze 9, která je nyní kvůli chystané celkové rekonstrukci prázdná. Nájemníci městských bytů už nyní mohou ubytovat uprchlíky u sebe doma a získat solidární příspěvek od státu. Dnešní rozhodnutí rady pomůže těm z nich, kteří jsou ochotni to udělat, ale brání jim v tom finanční situace,“ uvedl Zábranský. Sleva bude dle magistrátu nájemníkům poskytována na základě doložení pobírání solidárního příspěvku dle vládního nařízení za podmínky, že nájemníci nahlásí zvýšení počtu osob v domácnosti. O slevu na nájemném mohou žádat výhradně fyzické osoby s platnou nájemní smlouvou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…