Slevy pro prezidentské kandidáty? Za videoklipy platí až o statisíce méně

23.12.2012 10:11

Termín prezidentských volbě se blíží a kandidáti se snaží zaujmout voliče i svými volebními klipy. Honoráře režisérů za jejich práci i celkové náklady jsou však pozoruhodně nízké. Jak poukazuje server Lidovky.cz, rozdíl mezi těmito částkami a odhady odborníků se liší i v řádu stovek tisíc korun.

Slevy pro prezidentské kandidáty? Za videoklipy platí až o statisíce méně
Foto: archiv Miloše Zemana
Popisek: Volební klip prezidenta Miloše Zemana

 

 

Kandidátům totiž zákon ukládá utratit za volební kampaň maximálně 40 milionů korun, což je pravděpodobně důvod, proč se snaží své výdaje co nejvíce minimalizovat, aby si z pomyslného koláče ukrojili co nejmenší část.

Příkladem je volební spot Vladimíra Franze, který za něj zaplatil 4000 korun, avšak podle odborníků se jeho cena pohybovala mezi 250 a 300 tisíci korun. Podobně i Zemanův videoklip z dílny režiséra Filipa Renče byl oceněn až na milion a půl korun. "Cena Zemanova klipu je reálně výrazně vyšší, než u ostatních kandidátů. Je natočen v několika externích a interních lokacích, jsou zde angažováni i herci - statisté, je zde vidět i dobrá a nákladná technika a postprodukce. To vše zvyšuje výslednou cenu,“ vysvětlil Eda Kauba ze společnosti Havas. Zeman však tak hluboko do kapsy sahat nemusel. "Výdaje na produkci spotu byly ve výši 550 000 Kč a panu Renčovi bylo zaplaceno 50 000 Kč." uvedla pro Lidovky.cz Kateřina Bimková.

Další nesnáze ve volbě prezidenta

Volební klip Karla Schwarzenberga byl také podle Kauby natočen profesionálně, a jeho komerční cena by se tak pohybovala mezi 100 tisíci až 500 tisíci korun. "Spot se Zdeňkem Svěrákem  stál celkem 99 tisíc včetně DPH. Jedná se jen o náklady na techniku a pronájem prostoru. Otec a syn Svěrákovi se nabídli k natočení klipu sami, jako podporovatelé,“ řekl Marek Pražák, Schwarzenbergův mluvčí.

Otázkou zůstává, zda by se neměl do skutečných nákladů zahrnout i případný Renčův či Svěrákův honorář.  Experti navíc dodávají, že určit reálnou cenu za prezidentské spoty bude pro úřady téměř nemožný úkol.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…