Slyšeli jsme na sněmu STAN: Vítkovi stoprocentně věřím. Shoda blbých okolností, lidi na to za chvíli zapomenou

25.07.2022 20:02 | Reportáž

Téměř stoprocentní podpora delegátů Vítu Rakušanovi, návrat „ztraceného syna“ Farského z USA do funkce místopředsedy či bagatelizace vlastních problémů. ParlamentníListy.cz měly možnost mapovat sněm hnutí STAN, nasát atmosféru a promluvit s politiky i zákulisními hráči, kteří se přišli podívat na výsledek.

Slyšeli jsme na sněmu STAN: Vítkovi stoprocentně věřím. Shoda blbých okolností, lidi na to za chvíli zapomenou
Foto: Archiv STAN
Popisek: Mimořádný sněm hnutí STAN

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí

Sobotní sněm hnutí STAN, kde se volilo „nové“ vedení, hostil východočeský Hradec Králové. A ten nebyl vůbec překvapivý, alespoň co se volby předsedy hnutí týče. Vít Rakušan požívá mezi svými kolegy velké důvěry a nic na tom nezměnila ani kauza Dozimetr. Z rozhovoru s čelnými i méně viditelnými politiky hnutí STAN vyznívá, že jejich předseda a ministr vnitra platí za „slušného člověka, který jen neměl štěstí na lidi“. 

„Já Vítkovi stoprocentně věřím a vím, že dělá maximum, aby udržel hnutí a odváděl tu nejlepší práci jako člen vlády,“ svěřil se nám jeden z místních „staňáků“. „Pokud se mu teď něco nepovedlo, tak je to shodou blbých okolností a přehnané medializace. No, kdo o tom ještě dnes píše? Trvalo to pár dní a lidi na to za chvíli zapomenou. To takový Babiš, s ním bylo pořád něco, navíc ty jeho kauzy poškozovaly Českou republiku mnohem víc než nějaký Hlubuček. Takže já to až tak neřeším. A dívám se do budoucnosti a věřím, že STAN tohle období přežije.“   

Jméno Andreje Babiše ostatně na sněmu zaznělo v diskusích ještě několikrát. Politici hnutí STAN stále srovnávali jeho problémy se svými, až to chvíli vypadalo, že se snaží ospravedlnit sami před sebou. 

Vít Rakušan ve svém projevu přiznal, že Starostové ztrácejí důvěru veřejnosti a prožívají krizi, zároveň ale nastínil strategii a nové cíle, na které se hnutí musí zaměřit. Od svých kolegů sklidil chválu za vyrovnaný postoj: „Je určitě na místě posypat si hlavu popelem, ale pak je potřeba z toho popela vstát,“ zamyslel se jeden z vládních politiků hnutí STAN. „Nesmíme se v těch problémech hrabat, je tady spousta věcí k řešení, spousta aktuálních problémů, které jsou pro lidi důležité. Voliče nezajímá nějaký náš sněm a slova, ale reálné činy. Jsem přesvědčený, že když tady dnes zvolíme nové předsednictvo, STAN se osvěží a posune dál.“ 

Na sněmu byl přítomen i Jan Farský, který do Hradce přijel z Oregonské univerzity. Nešetřil úsměvy a pochvaloval si americké akademické prostředí: „Je to fakt super zkušenost, já bych rozhodně doporučil každému, kdo chce dělat politiku, aby vyjel na chvíli ven. Získá jiný pohled na svět, otevřou se mu oči. Pokud chceme patřit mezi západní státy, musíme mít politiky s rozhledem, a ten se nejlíp získá pobytem v zahraničí,“ schválil vlastní studijní cestu. 

Naopak Petr Gazdík se držel spíše zpátky a moc na sebe neupozorňoval. Ze sněmu také poprvé odjel bez funkce. Zjišťovali jsme, jak je zakladatel Starostů a nezávislých po kauze Dozimetr vnímán mezi ostatními členy hnutí: „Bez Petra bychom tady pravděpodobně nebyli, takže má respekt už jen z toho titulu, že hnutí vybudoval,“ podělil se o názor jeden liberecký politik. „A ty další věci… Řeknu to asi takhle – nikdo není svatej.“ 

„Petr si uvědomil jakou sílu mohou mít starostové, když se dají dohromady. Podařilo se mu zkonsolidovat i nesourodé lidi a vybudovat hnutí, které je dnes ve vládě a má třetí nejsilnější klub. Ano, chyby se staly, ale kdo nic nedělá, nic nezkazí,“ řekl nám další z Gazdíkových kolegů. 

Našel se však i kritik: „Tak Petr Gazdík, to je jeden z největších lobbistů v republice,“ usmál se náš zdroj, který má k zakladateli STAN opravdu blízko. „Já vlastně jen čekal, kdy na něj něco vypluje, protože se už dlouho pohyboval po tenkém ledě. A vždycky mu šlo hlavně o sebe a svou Suchou Loz. Lidsky ho fakt nemusím, to se nezlobte. Podle mých zkušeností je to pokrytec a kariérista, který uměl vyhmátnout příležitost a dobře na tom vydělat. Žádný velký politik to není, jeho maximum je fakt ten komunál. Myslím si, že ta kauza, která mu zlomila vaz, by se inteligentnímu politikovi nestala,“ podotkl zdroj na sněmu STANu.

Překvapením na sněmu pak bylo zvolení Matěje Hlavatého do předsednictva. Tento osmadvacetiletý mladík se už ve 20 letech stal starostou východočeské obce Tetín, a tím toho času i nejmladším starostou v České republice vůbec. Dá se předpokládat, že o něm ještě bude hodně slyšet, v hnutí je aktivní a dosud působil i jako asistent poslankyně Lucie Potůčkové. 

Na facebooku Hlavatý otevřeně přiznává homosexuální orientaci, a zvláště v poslední době se dělí o zkušenosti soužití s ukrajinskými uprchlicemi. Progresivní je tedy víc než dost. Po svém zvolení si vysloužil mnoho pochvalných komentářů: „Je dobře, že je tam tak mladý člověk, navíc je za ním opravdu kus práce. Držím mu palce…“ „Veliká gratulace, Matěji. Věřím ti a vím, že to dotáhneš daleko…“. Straníci chválou nešetřili. 

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9633 lidí

Hlavatý přijal svou novou funkci s pokorou: „Mnohokrát jsem se setkal s tím, že starosta obce se 170 obyvateli vlastně nepatří do toho velkého světa. Myslím, že je tomu právě naopak. Všichni, kdo se do toho vrhnou, mají můj velký obdiv. Děláme tuhle často nevděčnou, ale i radostnou práci ve svém volném čase a sami. Nemáme za sebou žádný aparát. Občas jsme projektanti, inženýři, stavaři, právníci a psychologové. Každý zdařilý projekt sloužící našim občanům je nám ale odměnou,“ shrnoval Hlavatý.

Sněm hnutí STAN kvečeru skončil a účastníci se postupně rozjeli domů. Na parkovišti před kongresovým domem Aldis se ještě dvojice mužů hlasitě loučila slovy: „Tak tu bejkárnu máme za sebou, jedu se natáhnout, konečně!“

„Jo, vole, táhnout se až do takový prdele v takovýmu hicu, já jdu doma hned na bazén. Tak čau,“ zaznamenali jsme vůbec poslední slova po ukončení sněmu STANu.

Připomeňme jen, že kromě Víta Rakušana, který bez problému obhájil pozici předsedy, 1. místopředsedou se stal poslanec Lukáš Vlček a funkce řadových místopředsedů získali Jan Lacina, Pavel Čížek, Michaela Šebelová a také Jan Farský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…