Smáli jsme se Rusku, jakou má inflaci. Teď Kovanda našel smutný graf

04.06.2023 15:05 | Ze sítí

Ekonom Lukáš Kovanda se na svém twitterovém účtu věnoval inflaci, konkrétně zejména srovnání ruské inflace a naší inflace. Inflace v Česku totiž v současné době převyšuje inflaci v Rusku - a to vždy byla ruská inflace pověstná svou výší.

Smáli jsme se Rusku, jakou má inflaci. Teď Kovanda našel smutný graf
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

„Z dvaceti nejvýznamnějších/největších ekonomik světa (G20) mají momentálně nejnižší meziroční inflaci Čína, Rusko a Saúdská Arábie, ukazují data Bloombergu. Pořadí je následující: 1. Čína - inflace 0,1 % 2. Rusko - inflace 2,3 % 3. Saúdská Arábie - inflace 2,7 %," poznamenal Kovanda. 

„Inflace v Česku momentálně převyšuje inflaci v Rusku v historicky nebývalém rozsahu," dodává Kovanda.

„Rozdíl mezi inflací v Česku a inflací v Rusku je nyní nejvyšší v tomto miléniu. Po roce 2000 mělo Česko málokdy inflaci vyšší než Rusko. A pokud ano, tak jen zcela nepatrně a po kratinkou přechodnou dobu. To se ale v posledních dvanácti měsících zásadně změnilo. Samozřejmě, problematická je jak srovnatelnost obou časových řad, například už jen z jiného důvodu odlišné metodiky zajišťování. A problematická je i sama důvěryhodnost ruských dat. Na druhou stranu platí, ,poznej svého nepřítele'. Můžeme si namlouvat, že ruská data jsou zásadně zfalšovaná. Jsme si tím ale jisti? Pokud tomu tak nebude, uniká nám zásadní vysvětlení třeba toho, proč má Putin stále tak širokou podporu ruského obyvatelstva; prostě proto, že se mu ekonomicky možná nevede až tak zle, jak si namlouváme. Pokud si to tedy ovšem omlouváme, zhoršuje se také náš odhad dalšího ekonomického a našeho společenského vývoje v Rusku, což pozici ve vzájemné konfrontaci oslabuje. Proto, že jsme dost dobře ,nepoznali našeho nepřítele'," dodal Kovanda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nevím, jak pro koho, ale, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseArnold Rimmer , 04.06.2023 19:13:43
pro mě není nepřítelem Rusko. Pro mě je nepřítelem vláda organizovaného zločinu dosazená pučem ústavního soudu a podporovaná zbrojaři a solárními barony.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…