Smázla ho Černochová. Letouny F-35: Ministryně vrací úder

21.07.2022 11:11 | Ze sítí

V minulých dnech se do sebe pustili kvůli nákupům vojenské techniky, především stíhaček F-35 od USA a bojových vozidel pěchoty od Švédska. To ale nebylo vše, s čím se ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a poslanec Jiří Mašek (ANO) vytasili před veřejností. Opozičnímu poslanci, podle jeho slov, vadí symbolická role Sněmovny a kritizuje vládní nákupy vojenské techniky. Tady ale, zdá se, narazil.

Smázla ho Černochová. Letouny F-35: Ministryně vrací úder
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

„Na ty opravdu zásadní věci je tu Sněmovna. Ta proto dnes rozhodla o zákazu plastových brček. A pak tu jsou takové ty provozní maličkosti, které dělá vláda. Třeba jako nákup stíhaček za několik set miliard korun. Vládní poslanci si teď nepřipadají jako onuce. To rozhodně ne.“

Těmito slovy vyjádřil poslanec Mašek svoje rozčarování nad tím, že Sněmovně jsou, podle jeho názoru, předkládána k rozhodnutí nedůležitá témata a opatření, zatímco vláda rozhoduje o věcech nepoměrně důležitějších.

Pokud byla v minulosti jeho slova vnímána jako opodstatněná kritika vládních stran, v tomto případě zřejmě Mašek nezvolil správné téma, ani správné argumenty a schytal to ze všech stran.

 

Nemohl začít nikdo jiný, než ministryně obrany Černochová, která mu tak vrátila úder za jeho kritiku, se kterou poslední dobou Mašek opravdu nešetřil.

„Trpíš lobotomií?“ Obořila se doslova na kolegu.

„Kde jsi byl ty, když tvoje vláda kupovala vrtulníky USA vláda x vláda a neinformovali jste vůbec nikoho a dozvěděli jsme se o tom, jako poslanci, z tiskovky Bílého domu? A ještě jste to udělali tak blbě, že to ČR stálo půl miliardy na pokutě! Já jsem informovala.“

Abychom zjistili, o čem je řeč, musíme trochu do historie, přesněji do roku 2019, kdy se uskutečnila tehdy velmi ceněná návštěva bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) v Bílém domě, v rámci které ho dokonce přijal i tehdejší americký prezident Donald Trumph. Vše nasvědčuje tomu, že právě tam se dolaďovaly detaily nákupu dvanácti amerických vrtulníků AH-1Z Viper a UH-1Y Venom pro českou armádu za 14,6 miliardy korun. 

O nákupu vrtulníků tehdy skutečně rozhodovala vláda a podobně jako nyní v případě nákupu bojových vozidel pěchoty, zrušila tender a zakázku přidělila přímo do USA, jak tehdy psal třeba server Novinky.cz.

Další věcí, kvůli které je Mašek terčem posměchu, je cena, kterou ve svém tweetu uvedl, když se zmínil o několika stech miliard za stíhačky.

„Chápu, že doktoři nemají matiku, co jste z ní měl na střední, že neumíte násobilku,“ ptal se jeden z diskutérů

„Několik set miliard. Jirko nebereš taky kokain, nebo seš tak blbej jako Schillerka,“ nezůstal pozadu druhý a doprovodil svůj pohled na věc mnoha smajlíky.

Nicméně je třeba uvést, že cena za stíhačky není dosud jasná. I když se počítá spíše s vyššími desítkami miliard, nebude možná 100 miliard tak nereálných.

„Podle dřívějších odhadů expertů bude hodnota zakázky na nové letouny ve vyšších desítkách miliard korun, půjde tak nejspíš o nejdražší armádní nákup moderní historie,“ napsala k tomu třeba ČTK.

Každopádně můžeme předpokládat, že tímto slovní potyčky mezi Jiřím Maškem a Janou Černochovou neskončily. O dalším vývoji v nákupech Ministerstva obrany vás budeme informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…