Šmejdi, třeste se! Ministryně Benešová chystá akci. Víme více

05.09.2019 18:02

VÍME PRVNÍ Spolupráce poslance ANO Patrika Nachera s „lovcem šmejdů“, soukromým detektivem Zbyňkem Prouskem, zdá se nese první plody. Dvojici se během pondělní schůzky s Marií Benešovou zřejmě podařilo ministryni přesvědčit, že je téma natolik závažné, že šéfka resortu spravedlnosti zvažuje vydání pokynu obecné povahy.

Šmejdi, třeste se! Ministryně Benešová chystá akci. Víme více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marie Benešová

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová zvažuje iniciovat vydání konkrétních pokynů obecné povahy ve věci takzvaných šmejdů, nepoctivých podnikatelů cílících s podvodnými praktikami především na seniory.

Takový byl podle lovce šmejdů, soukromého detektiva Zbyňka Prouska, výstup pondělní schůzky se šéfkou resortu spravedlnosti Marií Benešovou, které se zúčastnil společně s poslancem hnutí ANO Patrikem Nacherem. Uvedený úkon je oficiálním, závazným, interním normativním aktem, sdělil redakci Prousek.

Nacher a Prousek se během audience u ministryně dozvěděli rovněž jednu zajímavost, a sice jen nepatrné číslo těch, kteří byli v posledních letech obžalováni z trestného činu poškozování spotřebitele, tedy v právní kvalifikaci zcela jasně související s praktikami tzv. šmejdího byznysu. Mezi lety 2016 až 2018 se totiž jednalo pouze o 8 jednotlivců, kteří byli v souvislosti s tímto paragrafem obžalováni (2016: 2, 2017: 3, 2018: 3).

Podle Zbyňka Prouska je to opravdu jen velmi malé číslo vzhledem k tomu, co se reálně v Česku děje. Své k tomu sdělil i poslanec Nacher. „Je tedy evidentně vidět disproporce mezi širokým rozšířením těchto podvodů a výrazně malým počtem stíhaných osob,“ uvedl.  

Podle Nachera proběhla během schůzky i diskuse o možnostech řešení. Kromě vydání pokynu obecné povahy, ke kterému podle Prouska ministryně reálně přikročila, se hovořilo například i o možném zpřísnění zákona o ochraně spotřebitele skrze zvýšení pokut u nekalých či agresivních obchodních praktik. Diskutováno bylo i možné větší propojení České obchodní inspekce (ČOI) s orgány činnými v trestním řízení.

Výraz „šmejdi“ představuje lidové označení pro podnikatele využívající podvodných praktik k oklamání obzvláště zranitelných spotřebitelských skupin – k zakoupení zboží často nevalné kvality, za silně nevýhodných podmínek pro kupujícího.

Video: Zbyněk Prousek na lovu šmejdů

Šmejdi nabízeli zboží v době své největší „slávy“ zejména během předváděcích akcí převážně lidem důchodového věku. Na akcích se také se seniory podepisovaly kupní smlouvy. Když dotyčná oběť neměla hotovost, po ruce byl vždy pracovník některé z firem poskytujících nebankovní půjčky, který dotyčnému ochotně půjčil.

V poslední době zkoušejí tzv. šmejdi nové finty. Velkým tahákem pro seniory jsou například doplňky stravy nebo pseudozdravotnické výrobky, které podnikatelé inzerují v televizních magazínech a časopisech cílících na starší čtenáře (psali jsme ZDE). Zboží se snaží udat také na internetu. Podle Zbyňka Prouska se ve „šmejdím byznysu“ točily miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…