Smlouva na telefony na Drábkově ministerstvu byla třikrát předražená

29.10.2012 23:03

Ministerstvo práce a sociálních věcí za Jaromíra Drábka uzavřelo mnoho smluv za stovky milionů bez výběrového řízení. Jedna z nich, ta na telekomunikační služby se společností Siemens Enterprise Communication, s.r.o., měla být podle pořadu Reportéři ČT třikrát dražší, než je běžné.

Smlouva na telefony na Drábkově ministerstvu byla třikrát předražená
Foto: tan
Popisek: Jaromír Drábek v Partii na Primě

„My jsme pana Drábka informovali o tom, že má na ministerstvu nestandardní smlouvu na komunikační služby,“ uvedl svědek, který nechtěl být jmenován. On na smlouvu, kvůli které platí za tyto služby MPSV 1,3 milionu měsíčně, upozorňuje dlouhodobě. Tehdejší ministr Jaromír Drábek stížnost předal dnes zatčenému náměstkovi Vladimíru Šiškovi. Domluvili si schůzku, Šiška se ale nedostavil.

Všechny smlouvy jsou tajné

Další skrytý svědek obrovskou částku potvrdil. Zkontrolovat, jak MPSV hospodaří, bylo ale nemožné. Smlouva je totiž tajná. „Domnívám se, že pokud zhotovitel trvá na tom, že uzavře takovouto smlouvu jen pod podmínkou, že takovéto údaje jsou tajné, smlouvu by ministerstvo vůbec nemělo uzavírat,“ říká advokátka Hana Marvanová.

Smlouva navíc byla uzavřena bez výběrového řízení, jedná se přitom o výměnu všech telefonů a telefonních ústředen na celém ministerstvu za 300 milionů. „Ta síť v podstatě kopíruje tu původní síť a přidává ještě desítky lokalit po celé republice,“ uvedl v reportáži systémový analytik Vladimír Schindler a dodal, že každý dodavatel telefonních služeb by byl schopen tuto zakázku provést.

Česká televize oslovila různé firmy a ukázalo se, že žádná z nich by při splnění zadání nepřekročila 137 milionů korun. Zakázka tak byla skoro třikrát předražená. Smlouvu uzavíral zatčený Šiška. Není přitom jasné ani to, proč zařízení byla vyměňována.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …