Smlouva s USA: Černochová podepisovala, Pekarová „vysílala“ od Masaryka, v Praze protest

23.05.2023 21:10

Česká ministryně obrany Jana Černochová dnes v Pentagonu se svým americkým protějškem Lloydem Austinem podepsala česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci (DCA). ČTK to sdělil ředitel odboru komunikace Ministerstva obrany David Jareš. Už dříve během dneška Černochová řekla, že nejde o smlouvu o pobytu amerických vojáků v ČR nebo o smlouvu týkající se umístění vojenské základny. Po dnešním podpisu ministry obrany smlouvu v Česku musejí schválit obě komory Parlamentu a podepsat prezident. Pekarová ve smlouvě vidí symbolické navázání na odkaz T. G. Masaryka. Před ambasádou USA v Praze se však demonstrovalo.

Smlouva s USA: Černochová podepisovala, Pekarová „vysílala“ od Masaryka, v Praze protest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

„Dnešní den bych přirovnala ke dnu, kdy Česká republika vstupovala do Severoatlantické aliance nebo i do Evropské unie. Je to významný den pro zahraničněobrannou politiku České republiky,“ řekla ministryně českým novinářům po podpisu smlouvy.

Česko-americkou dohodu o obranné spolupráci schválila česká vláda letos v dubnu. Usnadnit má případný pobyt amerických vojáků v Česku, upravuje především jejich právní postavení v případě, že by zde plnili úkol. Její součástí je také seznam vojenských zařízení a prostorů české armády, které budou moci ozbrojené síly USA za předem dohodnutých podmínek využívat. Tato zařízení a prostory zůstanou i nadále plně v českém vlastnictví.

Černochová po podpisu smlouvy uvedla, že při bilaterálním jednání s Austinem hovořili i o pomoci Ukrajině nebo nadcházejícím summitu NATO ve Vilniusu. Diskutovali také o další možnosti podpory Ukrajiny nebo o možnostech výroby vojenského materiálu v Česku a o zapojení českého obranného průmyslu. Austin poděkoval za nasazení České republiky při pomoci Ukrajině.

Ministři projednali také přílet prvních vrtulníků, které z USA Česko kupuje. První by se měly do Česka dostat podle ministryně v červnu. Mluvili také o výdajích na obranu. Černochová Austinovi řekla, že Česko chce od příštího roku na svou obranu vydávat dvě procenta svého HDP. „Pan ministr Austin mě informoval o tom, že na summitu ve Vilniusu bude řečeno i to, že ta dvě procenta jsou minimem, takže je dobře, že to Česká republika, sice na poslední chvíli, splnila,“ doplnila.

„Střední Evropa byla v minulosti ovlivněna expanzí nedemokratických mocností, nemohli jsme svobodně rozhodovat o svém osudu,“ řekla také Černochová na jednání s americkým ministrem. Proto má podle ní podpis smlouvy pro Česko hluboký význam. Považuje ji za další nástroj k prohloubení praktické obranné spolupráce mezi Českem a Spojenými státy.

Šéf Pentagonu řekl, že strategické partnerství USA a Česka nebylo nikdy silnější. Platí to podle něho hlavně po ruské invazi na Ukrajinu. Při schůzce s Černochovou děkoval Česku kromě jiného za jeho podporu Ukrajině a že se zavázalo Kyjevu pomáhat tak dlouho, jak to bude potřeba.

Smlouvu DCA nebo její ekvivalent má s USA většina zemí NATO. Česko je 24. státem, který ji uzavírá. Z východních členů NATO je ČR poslední zemí, která nemá podobnou smlouvu uzavřenu. Maďarsko ji přijalo před dvěma lety, na Slovensku schvalování provázela ostrá vnitropolitická diskuse.

Černochová: Smlouva s USA není dohodou o umístění vojáků nebo základny

Česko-americká smlouva o obranné spolupráci (DCA) s USA není smlouvou o pobytu amerických vojáků v ČR nebo smlouvou o umístění vojenské základny, řekla dnes českým novinářům ve Washingtonu ministryně obrany Jana Černochová. Ministryně poděkovala kolegům za přípravu smlouvy, kterou dnes v USA podepsala se svým americkým protějškem Austinem.

„Vyjednali jsme maximum možného, co Česká republika vyjednat mohla, jsme 24. zemí, která bude smlouvu mít,“ uvedla ministryně v rozhovoru, který odvysílala Česká televize.

„Smlouva nezakládá právo USA, aby na našem území umísťovaly vojáky a základny,“ doplnila v rozhovoru s médii poté, co se spolu s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou u sochy Tomáše Garrigua Masaryka poklonila památce prvního československého prezidenta.

„Tomáš Garrigue Masaryk nám zanechal silný odkaz. Washingtonská deklarace z roku 1918 byla opřena o jeho víru v demokracii a mimořádné vztahy s USA. Obranná smlouva DCA, která bude dnes podepsána, je symbolickým navázáním na to, co on započal,“ napsala k tomu na Twitteru Pekarová Adamová a prezidentovi na konci tweetu poděkovala.

 

 

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33716 lidí
Česká vláda letos v dubnu schválila česko-americkou dohodu, která má usnadnit případný pobyt amerických vojáků v Česku, upravuje především jejich právní postavení v případě, že by zde plnili úkol. Její součástí je také seznam vojenských zařízení a prostorů české armády, které budou moci ozbrojené síly USA za předem dohodnutých podmínek využívat. Tato zařízení a prostory zůstanou i nadále plně v českém vlastnictví.

Smlouvu DCA nebo její ekvivalent má s USA většina z aliančních zemí. Dohodu musejí po podpisu ministry schválit obě komory českého Parlamentu a podepsat prezident.

Předseda sněmovního výboru pro obranu a bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) dnes novinářům ve Sněmovně řekl, že hnutí ANO o dohodě stále diskutuje a klub ještě nedospěl ke stanovisku, jak se k ní ve Sněmovně postaví. Metnar označil smlouvu za důležitou, ministerstvo ji podle něho ale nevysvětlilo řádně. Chtěl by ještě diskutovat o právu stavby, jurisdikci a o pravidlech řešení krizí nevojenského charakteru, jako byla covidová epidemie, řekl novinářům Metnar.

Protest před ambasádou USA

V Praze před ambasádou Spojených států amerických na Malé straně proti podpisu smlouvy o obranné spolupráci s USA protestovaly desítky lidí. Demonstraci na vyjádření nesouhlasu s podpisem smlouvy svolalo České mírové hnutí a strana KSČM. Protest byl podpořen i peticí, která již byla odevzdána petičnímu výboru Poslanecké sněmovny.

Protestující s sebou nesli vlajky KSČM i transparenty. Jeden z nich hlásal: „Žádná vojska USA na našem území!“, další zase „AMI, go home!“. Protestu se zúčastnila i bývalá poslankyně KSČM Marta Semelová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

„Střední Evropa byla v minulosti ovlivněna expanzí nedemokratických mocností, nemohli jsme svobodně rozhodovat o svém osudu,“ řekla také Černochová , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJosef 55 , 24.05.2023 7:46:44
Zato USA , největší agresor od konce druhé světové války jsou ti nej demokraté. Na svém kontě mají více než milion zavražděných civilistů, rozvrácené země. Jakákoliv smlouva s USA je smlouvou s ďáblem.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…