Smůla, učitelé. Přídavky za kariérní postup nebudou

01.11.2015 19:23

Ministryně školství Kateřina Valachová vyslyšela údajnou kritiku části učitelů a zrušila původně plánované zvyšování platů za postup v kariéře. Nyní chce ministryně odměňovat za výkony ve třídě. Nový systém, podle kterého mají být učitelé placeni, chce vládě předložit do konce roku.

Smůla, učitelé. Přídavky za kariérní postup nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová

Nový systém placení učitelů, jenž měl pedagogy motivovat k tomu, aby se vzdělávali a své zkušenosti předávali dál, a který se připravoval tři roky, vzal zasvé. Ministryně školství Kateřina Valachová totiž systém, za který měli kantoři dostat až o deset tisíc korun víc, zcela změnila. A ten nový chce podle svých slov předložit do konce roku, přičemž by měl platit do září 2017. Má nahradit současný systém výplat podle tabulek.

Podle části učitelů, kteří teď už zrušený model kritizovali, byl celý systém administrativně náročný a navíc neodměňoval učitele za práci s dětmi, ale za učení kolegů a skládání portfolia. „Učitelé chtějí učit, ne manažerské funkce. Pozice supervizora či metodika není motivující. V navrhovaném systému nám chyběl příplatek pro pedagoga, který jen učí,“ uvedla Valachová tento týden novinářům.

Tabulkové platy se zruší. Začínající učitelé dostanou přidáno po dvou letech

Původní návrh dělil kariéru učitele do čtyř stupňů. Začínající učitel měl tedy jako nováček do dvou let prokázat, že na učitelství má, a postoupit do druhého stupně na pozici standardního učitele. Kdo chtěl ale dosáhnout na vyšší plat (podle návrhu až o pět tisíc korun), měl se stát tzv. pedagogickým lídrem školy. To v překladu znamenalo být tak dobrý, aby se od něj ostatní učitelé na škole mohli učit. Čtvrtý a poslední stupeň měl pak být pro ty, kteří se zaslouží o zlepšení vzdělávání v celém Česku a ostatní je budou uznávat jako odborníky.

Valachová tedy teď už se třetím a čtvrtým stupněm nepočítá. To znamená, že budou jen dvě kategorie: začínající učitel a učitel profesionál. Přidáno pak pedagogové dostanou po dvou letech praxe. Nyní musejí na první finanční přilepšení čekat šest let.

Dnes jsou kantoři stejně jako jiní státní zaměstnanci placeni podle tabulek. Nastupující učitel základní školy tak bere 20 350 korun hrubého bez příplatků a odměn a učitel se sedmadvaceti a více lety praxe má 26 350 korun hrubého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …