Smutný Pirát: Tohle nás od STANu zklamalo

27.10.2021 9:36 | Ze sítí

V koalici Pirátů a Starostů to nadále skřípe. Piráti bojují o to, aby při čtyřech poslancích dostali v nové vládě až 3 ministry, ale od Starostů tiše zaznívá, že Piráti vlastně pořádně nevědí, co chtějí. Teď se mezi Piráty a Starosty objevila další třecí plocha, o jejíž vznik se postaral Senát.

Smutný Pirát: Tohle nás od STANu zklamalo
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Mikuláš Ferjenčík (Piráti)

Ještě před volbami si Piráti mysleli na velké vítězství a na post premiéra pro svého předsedu Ivana Bartoše. Jenže 9. října po sečtení hlasů voličů přišel tvrdý náraz do zdi. Voliči kroužkovali a v koalici Pirátů a STAN poslali do Sněmovny jen 4 Piráty a 33 Starostů. Budoucí vláda by vlastně Piráty ani početně nepotřebovala, protože ODS, lidovci TOP 09 a STAN budou mít ve Sněmovně většinu i bez čtyř Pirátů.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Předseda STAN Vít Rakušan ale dává najevo, že Piráty podrží a bude trvat na jejich spravedlivém zastoupení ve vládě. Jenže napětí mezi Piráty a Starosty přetrvává. Ukazuje to i vyjádření dnes jíž bývalého pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka, který si na sociální síti Twitter stěžuje, že Starostové v Senátu smetli ze stolu návrh na zavedená klouzavého mandátu poslance.

Klouzavý mandát je označení pro systém, kdy za poslance Parlamentu, který se stal členem vlády, nastoupí do Parlamentu náhradník, jenž ho tam po tu dobu zastoupí.

Zavedení klouzavého mandátu

„Tohle mě zklamalo. Se Starosty jsme si podali ruku na schválení dobrovolného klouzavého mandátu. Protlačili jsme to Sněmovnou a dnes to Senát i hlasy Starostů zamítl. Boj proti hromadění funkcí nevzdáme. Další pokus bude vyjednávání programového prohlášení vlády,“ napsal Ferjenčík.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Jeden ze starostenských senátorů Zdeněk Hraba se rozhodl vysvětlit, proč nechtěl hlasovat pro zavedená klouzavého mandátu.

„Návrh je však polovičatý, proto jsem pro zamítnutí. Pokud je poptávka, aby ministři nebyli poslanci/senátory, je lepší se inspirovat Slovenskem, kde ministr dočasně ztrácí poslanecký mandát ve prospěch náhradníka. Žádné možná,“ napsal Hraba.

Zavedení klouzavého mandátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…