Smutný odhad: Od ledna zřejmě přijde o práci až 2000 učitelů

26.12.2014 11:41

Od prvního ledna nesmí na školách vyučovat lidé bez pedagogického vzdělání nebo odborné kvalifikace. Z toho důvodu by mohlo ztratit práci až dva tisíce učitelů. Zpravodajský server Českého rozhlasu zaznamenal názor jedné ředitelky školy, která by uvítala, kdyby každý ředitel měl právo vybrat si svůj tým. Ne každý absolvent pedagogické fakulty totiž nakonec zvládne učit.

Smutný odhad: Od ledna zřejmě přijde o práci až 2000 učitelů
Foto: Richard Beneš
Popisek: Škola v Lišťanech

V lednu vstupuje v platnost zákon o pedagogických pracovnících a ten ukládá povinnost, aby každý učitel měl kvalifikaci. Odbornost si nemusí dodělávat pouze učitelé, kterým je více než 55 let a mají za sebou minimálně dvacetiletou praxi. Podle odhadů Ministerstva školství proto bude muset ze škol odejít zhruba dva tisíce učitelů.

Server uvádí příklad učitele ze Základní školy Na Smetance. „Učím tady přírodopis, tělocvik, částečně mám i zeměpis. Mám vystudovanou přírodovědu s tím, že jsem vystudoval i přírodovědný gympl. S novým zákonem přišla nutnost dodělat si pedagogické minimum,“ popsal Robert Chott.

Stejně jako řada jeho kolegů musel začít studovat, aby nepřišel o práci. Pedagogické minimum si dodělává formou víkendového studia jednou za čtrnáct dnů, za tři týdny. Získání této kvalifikace mu bude trvat dva roky.

Existují výjimky

Podle ředitelky Základní školy Na Smetance Hany Vítové by ale každý ředitel měl mít právo vybrat si do svého týmu kantora podle vlastního uvážení. Ne každý absolvent pedagogické fakulty totiž nakonec zvládne učit.

Každý z učitelů, kdo nesplňuje kvalifikační předpoklady, nemůže už dále učit, pokud do konce prosince nezahájí studium.

Ředitelé si sice mohou nechat ve škole i učitele, který nemá odbornost a ani nezačal studovat, ale jen do té doby, než za něj najdou kvalifikovanou náhradu. „Což znamená, že v době, kdy zákon začne platit, musí de facto vypsat výběrové řízení, nebo se zeptat na úřadu práce, zda tam není za učitele náhrada. Pokud náhradu nesežene, může v práci učitel zůstat,“ uvádí mluvčí Ministerstva školství Klára Bílá. Odbornost si nemusí dodělávat učitelé, kterým je více než 55 let a mají za sebou minimálně dvacetiletou praxi.

Podle statistik Ministerstva školství je v České republice více než 145 tisíc učitelů. Z toho 17 tisíc nemá kvalifikaci. Podle předběžných odhadů úřadu pak ze škol bude muset odejít zhruba dva tisíce kantorů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …