Snažíte se dost? Jurečka musel odpovědět. Tak se pustil do odborů

20.07.2022 20:40 | Zprávy

Odbory dnes jednaly s vládou o růstu platů ve státní a veřejné sféře v důsledku inflace, ale nedohodly se. Odboráři si stěžují, že kabinet pouze odsouvá problém. Těmito slovy v pořadu Interview ČT24 kontroval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL): „Musíme hledat řešení, která nebudou zvyšovat inflaci a nebudou zvyšovat dramaticky obří schodek státního rozpočtu,“ reagoval Jurečka na výtky, že se vláda snaží šetřit, a to právě na lidech, s tím, že vláda chce v jednání pokračovat. Moderátorka Barbora Kroužková po jeho argumentaci usoudila, že to „nemá spočítáno“.

Snažíte se dost? Jurečka musel odpovědět. Tak se pustil do odborů
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí

Ministr Jurečka úvodem sdělil, že nemůže souhlasit se slovy odborového předáka Josefa Středuly, podle něhož „vláda ignoruje realitu, přehlíží požadavky svých lidí, odkládá řešení a ohrožuje sociální smír“. „S tím souhlasit nemohu. Já to nevnímám tak, že bychom řekli ‚my neslyšíme, nevidíme to, co se děje v realitě‘. To vidíme! Snažíme se hledat parametry toho, jakým způsobem pomoci, a zároveň zohledňovat možnosti státního rozpočtu,“ kontroval ministr.

Zmínil, že některé dohody padly: „U 305 tisíc zaměstnanců tohoto státu, kteří prakticky berou nejnižší platy, tzn. nepedagogičtí pracovníci, lidé, kteří vaří ve školách v nemocnicích, a lidé pracující v kultuře apod., budeme od září tohoto roku zvyšovat jejich tarifní platy o deset procent, na tom jsme se dohodli. A dohodli jsme se na zvýšení platu v případě pracovníků ozbrojených složek a bezpečnostních složek o deset procent od ledna příštího roku. U zbývajících skupin jsme si řekli, že to bude minimálně o pět procent k lednu příštího roku.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„S*áči.“ Lékař natvrdo k sebepoškozování a ke změnám pohlaví u mladých

6:51 „S*áči.“ Lékař natvrdo k sebepoškozování a ke změnám pohlaví u mladých

„My jako dospělí bychom měli převzít zodpovědnost… Místo toho, abychom řekli, že jsme to tady fakt p…