Sněmovna bude po obstrukcích zřejmě hlasovat o zpřísnění střetu zájmů

16.06.2023 6:15 | On-line

Sněmovna dnes bude pravděpodobně hlasovat o zpřísnění zákona o střetu zájmů, tedy ustanovení známých jako takzvaný lex Babiš. Koalice nechala stanovit po obstrukcích opozičního hnutí ANO dobu pro rozhodování o podobě předlohy na 11:00. Poslance čeká další mimořádná schůze svolaná z podnětu vládního tábora, na níž by měli posunout do závěrečného kola mimo jiné zvýšení spotřební daně z nafty na původní úroveň už od letních měsíců místo od příštího roku.

Sněmovna bude po obstrukcích zřejmě hlasovat o zpřísnění střetu zájmů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna

Zpřísnění zákazu vlastnictví médií politiky a přijímání dotací a investičních pobídek v zákoně o střetu zájmů chce koalice připojit k vládní novele, která mění řízení Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Hnutí ANO oddálilo hlasování o předloze v únoru, následně v polovině května i tento týden ve středu.

Poslanecký pozměňovací návrh zejména mění ustanovení, které zakazuje veřejným funkcionářům provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Zpřísňuje postihy a ztíží obcházení zákazu tak, že se má vztahovat na skutečného majitele provozovatele médií, nikoli na ovládající osobu. Obdobně tomu má být u společností v případě zákazu přijímání dotací a investičních pobídek, který míří na členy vlády.

Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš po nabytí účinnosti ustanovení o zákazu vlastnictví médií a získávání dotací a investičních pobídek v roce 2017 vložil akcie svých firem Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů. Pod Agrofert spadá i skupina Mafra, jež patří k největším mediálním domům v Česku.

Na programu koaliční mimořádné schůze je dále předloha, která by kvůli situaci ve ztrátové České poště umožnila vládě navyšovat základní jmění státních podniků. V úvodním kole se budou zákonodárci zabývat novelou, podle níž by exekutoři dostávali od státu paušální náhrady nákladů, které vynaloží na zastavení takzvaných bezvýsledných exekucí. Poslanci proberou v prvním čtení také zpřísnění pravidel pro pracovní agentury a nové vymezení nelegální práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…