Sněmovna by měla rozhodnout o zvýšení horní hranice poplatku za odpad

02.06.2023 6:15 | On-line

Sněmovna by dnes měla rozhodnout o razantnějším zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. V závěrečném schvalování je také zrušení desítky tisíc zastaralých a nadbytečných právních předpisů a návrh nového zákona o veřejných dražbách. Jeho cílem je sjednocení a zjednodušení pravidel pro jejich konání s ohledem na převažující elektronickou formu.

Sněmovna by měla rozhodnout o zvýšení horní hranice poplatku za odpad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Popelnice, ilustrační foto

Zvýšení horní hranice poplatku za komunální odpad by se mohl dostat pozměňovacím návrhem skupiny koaličních poslanců do vládní novely, jež upravuje zejména postup vyměřování místních poplatků. Lázeňská města by podle ní také mohla vybírat pobytový poplatek i v případě lázeňské péče, která je plně hrazená ze zdravotního pojištění včetně platby za ubytování.

Autoři pozměňovacího návrhu poukazují na inflaci, růst cen energií nebo plateb za skládkování. Horní limit u ročního poplatku by vzrostl o 600 korun na 1800 korun. V případě, že jej obce stanovují podle objemu, by mohly nově účtovat až 1,8 koruny za litr místo jedné koruny. Poplatek určený podle hmotnosti by mohl činit nejvýše deset korun za kilogram místo nynějších šesti korun. Zvýšení horní hranice sazby by neznamenalo automaticky růst poplatku. Částky stanoví ve vyhláškách obecní zastupitelstva.

Zrušení vyhaslých právních předpisů i nový zákon o veřejných dražbách Sněmovna zřejmě schválí bez sporů mezi koalicí a opozicí. V případě veřejných dražeb poslanci patrně odloží účinnost zákona o rok na leden 2025 a zvýší vyvolávací cenu movitých věcí nabízených dražbou ve zjednodušeném režimu. V závěrečném kole je ve Sněmovně i drážní novela, která pravděpodobně nově umožní konzervaci železničních tratí, což by byl stav mezi jejich provozováním a úplným zrušením. Konzervace má vlastníkům drah ušetřit peníze.

Poslanci by se mohli zabývat také sněmovními návrhy kandidátů na udělení státního vyznamenání.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…