Sněmovna schválí vysílání českých vojenských letadel na Slovensko

14.05.2019 12:38

Sněmovna schválí vzájemnou výpomoc Česka a Slovenska při hlídání vzdušného prostoru. Návrh, který dnes podpořil branný výbor, navazuje na smlouvu mezi oběma státy, uvedla ČTK.

Sněmovna schválí vysílání českých vojenských letadel na Slovensko
Foto: pixabay.com
Popisek: Stíhací letoun, ilustrační foto

Předpokládá možnost vysílání českých vojenských letadel do slovenského vzdušného prostoru a přijímání slovenských sil v českém vzdušném prostoru.

Projekt takzvaného společného nebe umožní Česku a Slovensku, aby si vzájemně vypomohly při potížích ve svém vzdušném prostoru. Až desítka pilotů jedné země tak bude moci zasáhnout za použití zbraní na území druhého státu proti narušiteli vzdušného prostoru.

V praxi by se tak mohlo stát například při únosu civilního letadla, kterým by se teroristé chystali zaútočit. Dokument zároveň předpokládá vzájemnou pomoc v případě, že by jedna ze zemí nebyla s to zajistit ochranu svého vzdušného prostoru.

Slovensko podle informací z výboru vyjednává o uzavření obdobných smluv také s Polskem a s Maďarskem. A to i vzhledem k tomu, že případný přelet českých stíhacích letounů z čáslavské základny k východní hranici Slovenska by trval poměrně dlouhou dobu.

Česká i slovenská armáda potřebují podle zákona souhlas svých Parlamentů, aby mohly být do vzdušného prostoru sousedního státu vysílány vzdušné síly a zároveň aby mohly být přijímáni piloti a jejich stroje z druhé země ve vlastním vzdušném prostoru. Slovenská Národní rada už souhlas vyslovila, totéž nyní musí učinit česká Sněmovna a Senát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…