Sněmovní branný výbor podpořil vyslání české jednotky do Iráku

19.10.2016 10:23

Branný výbor Sněmovny podpořil vyslání českého zdravotnického týmu a výcvikových instruktorů do Iráku. Lékaři by měli do Iráku odletět už v prosinci. Celá mise, do které se v jednom okamžiku zapojí maximálně 30 vojáků, by měla trvat do konce roku 2018. Vyslání vojáků už schválila vláda, nyní ji musí odsouhlasit i Poslanecká sněmovna a Senát.

Sněmovní branný výbor podpořil vyslání české jednotky do Iráku
Foto: Archiv
Popisek: Irák

Iráckou misi výbor obrany projednával na mimořádném zasedání. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) za tím stojí „jistá urgence“. Vedení ministerstva a armády by totiž chtělo zdravotnickou jednotku do země vyslat už do dvou měsíců. V Iráku budou působit v rámci americké polní nemocnice asi 70 kilometrů jižně od Mosulu, který irácká armáda se svými spojenci začala v těchto dnech osvobozovat od islámských extremistů. Léčit by měla zraněné koaliční i irácké vojáky. Podle Stropnického je vyslání zdravotníků důležité vojensky i politicky, posílí roli Česka v boji proti takzvanému Islámskému státu.

Zdravotnickou jednotku bude tvořit 17 vojáků, na místě bude šest měsíců bez rotace. Poté by ji mohli vystřídat další kolegové. Armáda počítá s vysláním týmu, ve kterém by byli zastoupeni chirurgové, anesteziolog i zdravotní sestry. Zdravotnický materiál zabezpečí americká nemocnice.

Zároveň čeští zástupci s Irákem jednají o vyslání instruktorů z řad ženijního vojska. Do Iráku, kde by měli cvičit irácké vojáky, by mohli odjet během příštího roku.

Vyslání 30 vojáků by mělo stát maximálně 167 milionů korun. Podle Stropnického to je maximalistická varianta. Do země by totiž mělo nakonec jet vojáků o něco méně, navrhovaným rámcem 30 vojáků si armáda vytváří rezervu pro případ nutnosti. Ministr obrany předpokládá, že Česko za misi zaplatí 62 milionů korun.

Česká armáda už do země v létě poslala letecké instruktory, kteří školí piloty bitevníků L-159. Irák je koupil právě z Česka. Irácké a kurdské ozbrojené síly také ČR podpořila zbraněmi a municí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…