Sobotka je nebezpečný extremista, rozjel se ve Sněmovně Okamura. A Petr Gazdík mu na náš dotaz pohrozil pěstním soubojem

26.11.2015 17:47

„Jste nebezpečný extremista,“ označil dnes nepřítomného premiéra Bohuslava Sobotku ve Sněmovně poslanec Tomio Okamura. Někdejší lídr Úsvitu totiž chtěl po Sobotkovi, aby mu odpověděl ve věci imigrantů a muslimů ve městě Králíky. Ve své řeči ale přitom na Sobotku nebývale zaútočil.

Sobotka je nebezpečný extremista, rozjel se ve Sněmovně Okamura. A Petr Gazdík mu na náš dotaz pohrozil pěstním soubojem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Poslanci měli dnes odpoledne v Poslanecké sněmovně na programu ústní interpelace na nepřítomného premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), který je na oficiální návštěvě Číny. To se ale děly věci! Tak třeba Tomio Okamura (Svoboda a přímá demokracie SPD) před poloprázdným sálem dolní komory nazval Sobotku extremistou, a to dokonce nebezpečným.

„Vy, pane premiére, patříte do skupiny evropských lídrů, kteří bezprecedentně ohrozili bezpečnost na celém kontinentu, a přestávám si myslet, že za tím je jen prostá lidská hloupost, kterou jsem vám byl dříve ochotný tolerovat. Stavíte se proti celému národu, proti své zemi, zrazujete svůj domov. 17. listopadu namísto abyste podpořil své občany, kteří se děsí muslimské invaze, tak vy jste okázale dal najevo své pohrdání jejich obavami tím, že jste rozdával odměny za pomoc migrantům,“ zmínil Okamura hned za svým vysvětlením, proč se premiéra táže ve věci imigrantů a muslimů ve městě Králíky.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

A na Sobotku ve své kadenci dalších slov navíc ještě zaútočil: „Mám skromnou otázku. Platí vás Islámský stát nebo vyznavači islámu nebo nějaká organizace, které z imigrantů profitují? Pane premiére, s vašimi názory jste v každém případě nebezpečný extremista, který by měl ihned odstoupit! Vaše vláda nemá důvěru ani legitimitu usídlovat v naší zemi jakékoliv nepřátelské cizince...“

V Králíkách má být azyl pro imigranty

Okamura předtím vysvětlil, že se na něj a další poslance kolem Svobody a přímé demokracie (SPD) obrátili obyvatelé města Králíky, což je město na Pardubicku, kde Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra projevila zájem o objekt bývalého výchovného ústavu a dětského domova.

„Tento objekt by měl sloužit jako azylové zařízení pro uprchlíky, kteří by měli v České republice zůstat natrvalo. Drtivá většina místních obyvatel s přeměnou dětského domova na ubytovnu pro migranty ale nesouhlasí. Statistiky z Německa a Francie jsou neúprosné...“ vypočítával před poloprázdným sálem Okamura.

Podle něj se z muslimských přistěhovalců ve velkém počtu rekrutují nejen teroristé, ale také pachatelé jiné kriminality jako násilníci, zloději, či překupníci drog. „Muslimové mají nejnižší míru integrace a jsou v poměru jak k ostatním migrantům, tak k původním obyvatelům, procentuálně nejvyššími příjemci sociálních dávek,“ zdůraznil také Okamura.

Zaručíte se mi, že žádný z migrantů není terorista?

„Pane premiére, nejde jen o Králíky. Když do našich měst a obcí posíláte nepřátelské migranty a vaše vláda jich už odsouhlasila několik tisíc v následujících dvou letech, u nichž je zcela jasné a statisticky doložitelné vyšší riziko, že budou nebezpeční svému okolí, co našim občanům vzkážete? Odpovězte mi přímo a bez vytáček, zdali jste ochoten se jako premiér osobně zaručit, že žádný z migrantů není terorista, že žádný z nich a jejich dětí nebude ohrožovat své sousedy a že nebudou páchat trestnou činnost a nebudou obci a státu na obtíž!“ pálil do sálu Okamura.

Také poslanec Radim Fiala měl podobné dotazy na nepřítomného Sobotku směrem k migrantům.

„Pane premiére, Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že právo šaría je v rozporu s evropským pojetím demokracie a svobody. Jak vaše vláda bude reagovat na šíření této části radikálního islámu? Připravujete vymahatelnost tohoto nálezu ve vztahu k činnosti církví podle zákona o církvích? Doufám, vážený pane premiére, že vaše vyjádření nebude jen ve smyslu, že nebudeme v podstatě dělat nic, počkáme, až bude řádit islámská policie v ulicích,“ zmínil třeba Fiala, který se však nějakých ostrých útoků na Sobotku vyvaroval.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09/STAN), který schůzi řídil v okamžiku, kdy Okamura ze svých úst vypustil slova o „nebezpečném extremistovi Sobotkovi“, nad jednáním Okamury pokrčil rameny.

Gazdík: Bylo by to na pěstní souboj!

„Působí to na mne, že si snad pan Okamura dělá srandu. Je to ostudné a urážlivé a budu chápat, když pan premiér na jeho slova bude reagovat klidně, neboť mu asi nebude chtít připisovat nějaké politické body. Kdyby to ale Okamura řekl o mně, tak by to asi bylo na pěstní souboj,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Gazdík a ironicky dodal, že chápe, že se potřebuje Okamura na něčem zviditelnit poté, co jeho stranu (Úsvit přímé demokracie) rozdělilo velmi podivné financování.

„Což jistě mnoho rozumných voličů nakonec odradilo, protože ten, který říkal a hlásal konec bordelu a korupce v ČR, tak sám měl obrovský bordel v účetnictví. Navíc se k tomu v televizi v přímém přenosu pohádal se svým kolegou, kdo víc fakturoval, což je pro mne něco naprosto nepředstavitelného, když něco fakturoval své vlastní straně; a to zvláště, když se ukázalo, že další faktury byly vykázané na garážovou firmu,“ dodal k tomu rázně Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…