Sobotka je větší lhář než Nečas, dokázala speciální analýza Úřadu vlády

16.03.2012 21:01

Bohuslav Sobotka lhal v Otázkách Václava Moravce víc než Petr Nečas, snažila se dokázat analýza Úřadu vlády, která vznikla na základě komentářů na serveru Demagog.cz, který se zaměřuje na pravdomluvnost české politické reprezentace. Po nedělním dílu publicistického pořadu České televize zdejší redaktoři konstatovali, že narozdíl od předsedy vlády Sobotka ani jednou nezalhal.

Sobotka je větší lhář než Nečas, dokázala speciální analýza Úřadu vlády
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Do studia Otázek Václava Moravce zavítal Petr Nečas s Bohuslavem Sobotkou

Podle serveru Demagog.cz Petr Nečas odpověděl na otázky Václava Moravce nepravdivě hned dvakrát, zatímco šéf opoziční ČSSD podle redaktorů serveru nelhal vůbec. Toto hodnocení však Petr Nečas označil za velmi subjektivní a nepřesné.

„Nemá příliš jasnou metodiku výběru hodnocených výroků a ověřování pravdivosti informací, což ve svém důsledku může vést ke zkresleným výsledkům,“ argumentoval mluvčí vlády Michal Schuster.

Sobotka je větší lhář, říká vládní analýza

Aby prokázal falešné nařčení ze lži, zpracoval Úřad vlády svou vlastní analýzu pořadu a došel k přesně opačnému výsledku, než server Demagog.cz. Petr Nečas podle analýzy uvedl celkem dvacet pravdivých výroků oproti jednomu nepravdivému, zatímco Sobotka údajně odpověděl pravdivě pouze šestkrát, dvě odpovědi byly prokazatelně nepravdivé a dvě zavádějící.

Demagog.cz přitom uvádí, že ze všech Nečasových výroků bylo patnáct pravdivých, dva nepravdivé, jeden z nich měl být zavádějící a tři neověřitelné. Sobotkův projev pak označili za pravdivý od začátku do konce.

„Tím lze dokumentovat, že konečný výsledek této analýzy může být zcela rozdílný, pokud jsou hodnoceny pouze subjektivně vybrané, a nikoli všechny výroky. Navíc dochází k rozdílné interpretaci hodnocení těchto výroků, například z hlediska jejich ověřitelnosti, což zpochybňuje metodologii této iniciativy,“ píše se ve vládní analýze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…