Sobotka má s Babišem jednat o ministerských náměstcích

04.02.2014 6:31

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka má dnes odpoledne ve sněmovně jednat s ministrem financí a předsedou ANO Andrejem Babišem o pozicích náměstků na některých ministerstvech. Zásadní debata se dá očekávat o ministerstvech financí a obrany.

Sobotka má s Babišem jednat o ministerských náměstcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„My jsme se s panem Babišem viděli už dnes (v pondělí) během jednání vlády, předpokládám, že se uvidíme i zítra během jednání schůze Poslanecké sněmovny," řekl v pondělí po schůzi vlády Sobotka. Jeho tiskový mluvčí Martin Ayrer posléze upřesnil, že dvojice čelných představitelů koaličního kabinetu se sejde během odpoledne.

O náměstcích, které chce sociální demokracie mít na všech ministerstvech, už Sobotka i Babiš, jenž pro řadu pozic trvá na svých lidech, jednali opakovaně. Konečné dohody ale zatím nedosáhli. Spor se vedl zejména o Ministerstvo financí, kam chtěl Sobotka prosadit středočeského radního Jiřího Peřinu (ČSSD) jako náměstka pro daně. Babiš ale nakonec pozici obsadil členkou prezidia Komory daňových poradců Simonou Hornochovou. 

V pondělí Sobotka naznačil, že nominantem na pozici náměstka ministra financí by nemusel být Peřina, když hovořil o tom, že středočeský radní měl zájem právě o oblast daní, protože je na ni expert.

Dalším z klíčových ministerstev, kde zatím sociální demokracie nemá politického náměstka, je obrana. „Já jsem v současné době trochu blokován tím, že nebylo zatím korunováno úspěchem vybírání náměstka v ČSSD," řekl na pondělní tiskové konferenci ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Zdůraznil, že upíná zrak k dnešnímu jednání předsedů obou stran. „Věřím, že ČSSD dodá dalšího kandidáta," podotkl. Stropnický pro náměstka ze sociální demokracie připravil agendu legislativy. Naopak lidovci podle něj vysokou pozici na obraně nepožadují. Stačí jim mít níže postaveného úředníka. Lidovci nemají spory ani na dalších resortech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…