Sobotka poslancům vyloží Brexit z českého pohledu. Úsvit má plán

28.06.2016 15:51

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude poslance ve čtvrtek v podvečer informovat o pozici české vlády k rozhodnutí Británie vystoupit z EU. Dohodlo se na tom dnes vedení sněmovny, novinářům to oznámili zástupci poslaneckých klubů. Očekávají, že jim premiér řekne také o postojích Bruselu. Sobotka odletěl v pondělí na pracovní cestu do Bruselu, jejíž součástí je summit EU. Vrátit by se měl ve středu večer.

Sobotka poslancům vyloží Brexit z českého pohledu. Úsvit má plán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Chtěl bych do konce tohoto týdne vystoupit v Poslanecké sněmovně a informovat o situaci v EU po Brexitu a pozici české vlády,“ uvedl na Twitteru Sobotka, který se dnes sešel s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Ministerský předseda později ocenil, že se sněmovna k tomuto bodu na jeho žádost sejde. Zprávu přinesla ČTK.

Opoziční Úsvit navrhne ve sněmovně, aby mimořádně jednala o výzvě k odstoupení předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Bude také žádat předřazení ústavního zákona, který by umožnil vypsání referenda o setrvání ČR v EU.

Podle Sobotky je potřeba změnit fungování celé Evropské unie a Evropské komise, ale v tuto chvíli by bylo nešťastné pouštět se do nějakých personálních bitev. Sobotka tak v Bruselu reagoval na prohlášení šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který v neděli řekl, že podle něj není po referendu o setrvání Británie v EU šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker mužem na svém místě. V programu pracovní cesty do Bruselu Sobotka setkání s Junckerem nemá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…